Aanrader: E-numbers: An Edible adventure

Snoep

Normaal gesproken blog ik niet zo snel over tv-programma's, maar ik heb echt met heel veel plezier en interesse gekeken naar E-numbers: An Edible Adventure. Dit is een serie, gemaakt door Stefan Gates, een bekende Engelse kok, presentator en schrijver, die de afgelopen weken op BBC werd uitgezonden.
De serie gaat over, hoe verrassend, E-nummers. Het aparte is dat mensen over het algemeen een hekel hebben aan E-nummers, het is de grote slechterik in ons eten. Stefan Gates gaat in deze serie met een open blik onderzoeken of dit echt wel zo is. In drie afleveringen onderzoekt hij de verschillende groepen E-nummers, o.a. conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, zoetstoffen en verpakkingsgassen.
Twee van de grappigste experimenten die hij doet, waren de testen met kleurstof. In de eerste test kregen studenten twee porties ingeblikte erwten voorgezet. De eerste portie was ingeblikt en verhit zonder enige toevoegingen, de andere portie had als enige toevoeging kleurstoffen gekregen. Hierdoor was deze portie erwten prachtig heldergroen gebleven, terwijl de eerste een soort bruingroen werd. Dit komt door het verhitten van de groenten in het inblikproces. Alle studenten vonden zonder uitzondering de groene erwten er niet alleen veel smakelijker eruit zien, maar ook veel lekkerder en zoeter smaken dan de bruingroene. Van deze werd zelfs gezegd dat ze een beetje muffig en melig smaakten. In de andere test werd rode kleurstof toegevoegd aan een fles witte Alsace Pinot Gris wijn om er een 'rode' wijn van te maken. Deze wijn werd vervolgens aan een aantal connoisseurs van de London Wine Club voorgezet. Niemand had door dat zij witte wijn aan het drinken waren. Dat kon je ook zien aan de notities die zij maakten tijdens het proeven. Ze gebruikten alleen maar omschrijvingen die voor rode wijn gebruikt worden.
In de aflevering voor zoetstoffen bezoekt Gates een lopend onderzoek over zoetstoffen en calorie-inname. Twee groepen gaan een middag sporten met elkaar en krijgen frisdrank voorgezet. Groep 1 krijgt frisdrank met suiker en groep 2 krijgt frisdrank met zoetstoffen. Daarna gaan ze eten. Het interessante is dat de groep, die de frisdrank met zoetstoffen dronk, gemiddeld 140 calorieën meer naar binnen werkte dan de andere groep. Nu denk je, ja, maar, is dit wel wetenschappelijk verantwoord? Voor het antwoord bezoekt Gates een andere wetenschapper, hier in Nederland, die ontdekt heeft dat je hersenen hoogstwaarschijnlijk echte en nep calorieën van elkaar kan onderscheiden. Gates wordt hiervoor in een MRI scanner gezet, terwijl hij frisdrank met zoetstof en dan met suiker drinkt. In de foto kan je zien dat er een ander deel van de hersenen op gaat lichten (aan het werk gaat) terwijl hij de suiker naar binnen werkt. Je hersenen herkennen dus de smaak en verwachten een calorie-inname. Zodra dat niet gebeurt, dus in het geval van zoetstoffen, gaan je hersenen je lichaam aansporen om toch vooral op zoek te gaan naar de calorieën die je eerder hebt gemist...
Veel van de E-nummers die onderzocht worden, zijn van plantaardige of dierlijke oorsprong. Zelfs als je geheel biologisch eet, dan nog krijg je een heleboel E-nummers binnen, zoals nitraten in groenten. Stefan Gates ontdekt zelfs dat er je lichaam een aantal E-nummers voorkomen en gaat deze dan ook 'oogsten' om er mee te gaan koken. Jawel, dat is net zo smerig als het klinkt. Hij gaat onder andere liposuctie laten uitvoeren op zijn lichaam en uit het verkregen lichaamsvet haalt een wetenschapper Glycerol, dit zorgt er o.a. voor dat de glazuur op cakes en koekjes niet uitdroogt. Ik kijk nooit meer met dezelfde ogen naar een roze koek... Natuurlijk is de Glycerol die daar inzit op een hygiënische manier gemaakt en niet van lichaamsvet, maar toch!
Ik zal je niet alles vertellen, maar ga deze serie vooral kijken als je de kans krijgt. Na het kijken van deze serie ben ik toch weer een stukje wijzer geworden. Niet dat ik vanaf nu heel enthousiast over E-nummers ben, maar ik zie wel in dat niet alle E-nummers slecht voor je zijn.