Foodblogevent September 2011

Vietnamese rijstloempia's

Hey, wat leuk! Doe ik eens een keer mee met een online event, mag ik het stokje gelijk overnemen Cool Je krijgt er wel meteen ideetjes van! Het thema voor het foodblogevent September 2011 is:

Wat is jouw ultieme vakantiegerecht?

Tja, de vakanties zijn natuurlijk bijna over, dus ik dacht, daar moeten we iets mee doen. En waarom dan dit specifieke thema? Een beetje eetliefhebber heeft op vakantie weleens iets gegeten waar hij/zij helemaal compleet mee overdonderd werd, een gerecht dat jouw vakantie helemaal fantastisch maakte. En wat doe je dan als eetliefhebber? Je komt thuis en je gaat meteen een poging wagen om dat gerecht te maken. Of misschien is er wel een gerecht dat je zelf heb gecreëerd op een buitenlandse camping, omdat je eerder die dag een fantastische markt tegenkwam met de meest geweldige verse en bijzondere producten. Hup, kopen die prachtige spullen en meteen iets moois mee creëren! Ik hoop op een heleboel heerlijke gerechten, uit alle windstreken van de wereld!

Hoe doe je mee met dit foodblogevent? Maak een foto van jouw ultieme vakantie gerecht, zet deze met bijbehorend recept op je eigen blog onder vermelding van "foodblogevent September 2011" en laat dat hieronder in de reacties weten. Heb je geen eigen blog? Mail je foto en recept dan naar mij, dan zet ik deze online voor je. Misschien is het ook leuk als je vertelt waarom het jouw ultieme vakantie gerecht is. Ook ik zal in navolging van Robin, die het Augustus event heeft gehost, continue updaten en zal dus jouw creatie in dit topic plaatsen, dus hou de site in de gaten!

Zal ik meteen maar even aftrappen met mijn ultieme vakantiegerecht? Eigenlijk heb ik er meerdere, maar deze rijstrolletjes maak ik nog steeds zeer regelmatig, ook al is het al jaren geleden dat ik ze ontdekte. 

Het zijn namelijk Vietnamese rijstloempia's. Gek genoeg heb ik deze niet in Vietnam gegeten, maar in een Vietnamees eethuisje in Hong Kong. Deze ontdekte ik bij toeval om de hoek van het appartement van mijn tante. Ik had nooit eerder Vietnamees gegeten, dus ik dacht, proberen. De uitbaatster raadde me dit gerecht aan en kwam vervolgens met een dienblad met een hoop gevulde kommetjes aanzetten en deed voor hoe ik ze moest vullen, rollen en dippen in het nuoc cham sausje. Ik was in de 'eet' stad van de wereld, waar je zo een beetje alles kan krijgen wat je wilt eten, in de meest fantastische gerechten en ik ben de rest van mijn vakantie elke dag gaan eten in dat Vietnamese eethuisje...
Kijk hier voor het recept.

1. Peruaanse ceviche, Lomo Saltado en Pisco Sour van Sas Kookt! Peruaanse ceviche

En de eerste inzending is binnen van Saskia van Sas Kookt! Haar ultieme vakantiegerechten komen uit Peru. Zij was daar vorig jaar op huwelijksreis en ze hebben er ontzettend van genoten. Niet alleen waren ze ontzettend onder indruk van het prachtige land en de mooie cultuur, maar ook gastronomisch zijn ze zwaar onder de indruk.

Saskia geeft hier een drietal Peruaanse nationale gerechten, zoals Lomo Saltado (een rundvleesgerecht) en het nationale drankje Pisco in een cocktail, genaamd de Pisco Sour met veel limoensap! De grote favoriet is echter Ceviche, rauwe vis gemarineerd in limoensap, zodat de vis 'gaar' wordt en vervolgens op smaak gebracht met zout, chilipeper en koriander. En geserveerd met kerstomaatjes, avocado, rode ui en wat lekkere olijfolie.
Kijk voor de volledige recepten van Saskia op haar weblog.

2. Duitse Sandwich met Schnitzel van Es' Factory Duitse Sandwich

Deze inzending vind ik zelf erg leuk, want toevallig heb ik deze vakantie in Duitsland doorgebracht en ik heb daar heerlijk genoten van een heleboel broodjes met Bratwurst en met schnitzels. Doordat je zelf een 'jasje' maakt van o.a. cornflakes, is de schnitzel lekker knapperig.
Kijk voor het volledige recept van Es hier.

 



3. Geschnetzeltes en spätzle  van Claudia's Kitchen Creations Geschnetzeltes en spatzle

Dit is niet zo zeer Claudia's ultieme vakantiegerecht, ze laat zich gewoon graag inspireren door het land waar zij op vakantie is. Zo heeft ze bijvoorbeeld een heerlijk recept voor Griekse moussaka, die ga ik ook gauw een keer proberen! Dit jaar is ze op vakantie geweest in Oostenrijk en is lekker aan de slag gegaan met geschnetzeltes en spätzle. Geschnetzeltes is een soort kalfsvlees ragout, die niet alleen in Oostenrijk wordt gegeten, maar ook in Zwitserland, daar eten ze het vaak met rösti. Het woord betekent fijngesneden. Spätzle is nog het beste te vergelijken met gnocchi, maar dan zonder de aardappel.
Kijk voor het recept van geschnetzeltes hier en voor de spätzle hier.

 

Zo is het nog vrij stil op het foodblogevent en zo krijg ik vijf (!) inzendingen binnen. Blijkbaar heeft iedereen het weekend in de keuken doorgebracht!

4. Vietnamese springrolls van Junglefrog Vietnamese loempia's

Inzending nummer vier is van Simone van de prachtige foto en eetblog Junglefrog. Haar ultieme vakantiegerecht is, net als die van mij, de Vietnamese loempia. Haar versie is echter wel anders, een recept van Jaden van Steamy Kitchen, lang leve alle versies!
Niet alleen zitten er veel verse groenten en kruiden in, het 'vlees' gedeelte is een heerlijk gemarineerde kip in onder andere citroengras en sojasaus. Ook geeft ze een lekkere dipsaus van pinda's en hoisin saus, een soort Chinese barbecue saus. Lekker pittig en sticky!
Lees ook vooral het bijbehorende prachtige reisverhaal dat erbij hoort, je waant je bijna (weer) in Vietnam! Klik hier voor het volledige verhaal en recept.









5. Irish wheaten bread (brown soda) van de Keuken van Johanna Brown soda bread

Het volgende recept is van de keuken van Johanna. Zij is dit jaar naar Ierland geweest, prachtige routes en fantastische landschappen. In Ierland werden de meeste lunches geserveerd met het typische sodabrood.
Sodabrood is niet moeilijk om te maken en het heet zo omdat het rijsmiddel bicarbonaat soda is en geen gist. Door de toevoeging van de karnemelk reageren de soda en melkzuren op elkaar en vormen kleine belletjes van kooldioxide. Het is heel belangrijk dat je het deeg zo min mogelijk kneedt, omdat anders het brood taai wordt. Johanna geeft hier het recept voor de volkoren versie, ook wel brown soda genoemd.


6. Spanje ontmoet Nieuw Mexico van Kralings KRoken Spanje ontmoet Nieuw Mexico Mosselen

Paul van Kralings KRoken (let op de spelling, ik ging bijna de fout in...) vindt dat het ultieme vakantiegerecht niet zozeer uit een land moet komen, maar smaken van reizen moet combineren. Hij komt met een Spanje meets Nieuw Mexico recept. Mosselen met een lekkere rokerige chorizo uit Asturië, Andalusische Iberico ham, Spaanse pimenton en de pittige New Mexico chile. Ik heb alleen geen idee waar je deze chile in Nederland zou kunnen halen. Wellicht te vervangen door een andere chile?
Kijk hier voor het volledige recept en het verhaal van de grote wisseltruc met de Spaanse peper.


7. Paella van Food by Sweettflower
Paella

Een zomerse paella van Daisy van Food bij Sweettflower. Paella is natuurlijk hét Spaanse gerecht, je kan hem maken met alleen kip, garnalen en/of allerlei zeevruchten. Daisy combineert kip, zeevruchten en scampi's tot een lekker zomers gerecht om toch die zon op een grijze dag binnen te halen. Het is trouwens erg handig dat je alles voor dit gerecht bij je plaatselijke supermarkt kan halen! Klik hier voor het volledige recept.






8. Zweedse gehaktballetjes van Marsepein Zweedse gehaktballetjes

Marsepein meldde dat het iets Zweeds zou worden en daar komt ze inderdaad mee over de brug :). Heerlijke Zweedse gehaktballetjes met roomsaus en lingonsaus. Nee, we gaan niet gewoon naar de IKEA, we gaan ze zelf maken, nothing beats the real thing! Nooit geweten trouwens dat die milde smaak en zachte structuur door de grote hoeveelheid brood en melk komt. Kijk hier voor het recept, de bijbehorende sauzen en bijgerechten. Vergeet niet, natte handjes voor het 'vormen' van de balletjes!

 



9. Saffraanrisotto met paddestoelen van Uit Pauline's keuken Saffraanrisotto

Pauline komt met een heerlijke risotto. Haar favoriete vakantieland bij uitstek is Italie, natuurlijk vanwege het lekkere eten. De risotto is geinspireerd door haar laatste maaltijd in Rome, een lekker romige risotto op het Piazza Navona. Pauline heeft hier saffraan aan toegevoegd, dat geeft de risotto een prachtige zomerse kleur, erg smakelijk om te zien!
Kijk hier voor het recept.

 



10. Nasi goreng en Bergedal van Smaakmaakster Bergedal

Weer een lekkere inzending, deze keer uit Bali. Een heerlijke nasi goreng en een bijgerecht met een aparte naam, Bergedal. Nooit eerder van gehoord, maar het ziet er wel superlekker uit. Lees het grappige verhaal met de ultieme vakantietip voor Bali: als je van wijn houdt, stop een paar flessen in je koffer!
Check ook Femke's 30 uitdagingen, ze is dit jaar 30 geworden en heeft voor zichzelf voor het komende jaar (met wat hulp van anderen) een lijstje met 30 uitdagingen gesteld die allemaal iets met eten te maken hebben. Erg leuk idee! Variërend van pasta leren maken van een echte Italiaanse tot sushi maken. Met die laatste kan ik je trouwens wel helpen ;-)
Kijk hier voor de recepten.

11. Gemarineerde kipfilet met ravioli en spinaziepesto van Silkes Kookhoekje Kip in pesto en ravioli

Silke komt met een lekker recept voor gemarineerde kip in pesto en zelfgemaakte ravioli. Nou zegt ze dat ze zich niet aan de opdracht heeft gehouden, want de opdracht was: Wat is jouw ultieme vakantiegerecht? Silke was namelijk helemaal niet op vakantie in Italie, ze heeft er gewoond! Nou weet ik het niet zeker, maar ik heb zo half en half het vermoeden dat Silke zich daar elke dag wel een beetje op vakantie voelde!
Kijk hier voor het recept van haar Italiaanse mama!




12. Sunday Roast lunch van Oma Mientje Sunday Roast

Ik was nogal verrast door de keuze van Jessica. Ik volg haar blog al een tijdje en over het algemeen plaatst ze vaak wat exotische gerechten, varierend Saag Masala tot Doce de Banana. Allemaal heerlijke recepten, maar ja, ze is natuurlijk niet voor niets naar Londen verhuisd en de Sunday Roast was een van de redenen dat ze verliefd werden op de Britse keuken. Ik ben het helemaal met haar eens, niet alleen is de Sunday Roast lunch erg lekker, het draait vooral om het feit dat je samen met je familie en/of vrienden aan tafel gaat zitten en van elkaar en van het eten geniet!
Kijk hier voor het complete menu voor de Sunday Roast, inclusief een recept voor een geweldige Sticky toffee pudding!

13. Bieslooksoep met zwarte rijst, coquille en zwart zout van Kok Robin Bieslooksoep met zwarte rijst en coquille

Last but not least, een inzending van Kok Robin. Een paar jaar geleden was ze op vakantie in Duitsland, waar ze op dag vijf in een heel klein restaurantje een driegangen menu at. Een piepklein restaurantje met een paar tafeltjes zonder kaart, je at wat de chef die dag had gemaakt! Het voorgerecht wat zo lekker dat ze het thuis heeft nagemaakt. Het recept is in het Engels, maar Robin gaf aan dat ze de Nederlandse versie erbij gaat zetten. En nog een laatste tip van de kok, met gewone bieslook zou dit gerecht err waarschijnlijk nog lekkerder op worden!
Kijk hier voor het recept.