Hoe kook ik perfecte rijst? Over het koken van rijst en rijstkokers

Witte rijst

Ik kreeg afgelopen weken van meerdere personen een vraag over het koken van rijst en over de smaak van rijst. Een vriendin klaagde over haar smakeloze rijst, waarop ik vroeg, hoe kook jij je rijst dan? Weet je wat ze zei? “Ik kook het en dan giet ik het af”. En daar heb je meteen je antwoord. Met het afgieten, giet je dus ook alle smaak weg. Rijst heeft namelijk wel degelijk smaak en geur, alleen, het is subtiel. Dit geldt niet alleen voor alle witte rijst, maar ook voor wilde en bruine rijst.

Daarom, mijn lieve lezers, ga ik jullie vandaag leren hoe je perfecte rijst kookt, zowel in een gewone pan en als in een rijstkoker. De perfecte rijst: perfect gestoomde rijstkorrels, die bijna droog zijn, maar toch nog steeds een beetje plakken. Chinezen houden van Thaise pandanrijst, daarom hier het perfecte recept voor pandanrijst. Als je liever basmatirijst eet, dan moet je een halve centimeter extra water toevoegen.
Let op: het koken van de perfecte rijst is een kwestie van vertrouwen. Kom niet in de verleiding om deksel op te tillen om te checken of de rijst bijna gaar is. Als je dat doet, wordt je rijst nooit perfect!

Rijst koken in een gewone pan

Gebruik een ruime pan met een dikke bodem. Was de pandanrijst een paar keer. Het water hoeft niet helemaal helder te zijn. Zorg ervoor dat de rijst vlak ligt en voeg er zoveel water aan toe dat de rijst ongeveer anderhalve centimeter onderstaat: steek je vinger in het water en als je vingertop de rijst raakt, moet het water je bovenste kootje net niet raken. (Als het oude rijst betreft, dat is langer dan een jaar geleden geoogst, dan heb je iets meer water nodig, ongeveer 2 cm)
Zet de pan op hoog vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt, draai het vuur een tikje lager en laat vijf minuten doorkoken. Vervolgens draai je het vuur naar de laagst mogelijke stand, hoe lager hoe beter, gebruik desnoods een kleinere pit en laat het nog 20 minuten staan. Draai het vuur uit en laat de rijst minimaal vijf minuten rusten. Voor het opdienen van de rijst, schep je de rijst goed om, omdat de rijst bovenop droger is dan eronder.

Rijst koken in een rijstkoker

Was de rijst een paar keer in de pan van de rijstkoker. Het water hoeft niet helemaal helder te zijn.  Zorg ervoor dat de rijst vlak ligt en voeg er zoveel water aan toe dat de rijst ongeveer anderhalve centimeter onderstaat. Droog de buitenkant van de pan goed af en zet hem in de rijstkoker. Zet de rijstkoker aan en wacht tot deze uit gaat. 

Dat is een stuk makkelijker, niet? Een rijstkoker levert elke keer weer perfecte rijst af en je kunt er meer mee dan alleen rijst koken. Je kunt er groenten, vlees en vis in stomen. Als je kiest voor een duurdere rijstkoker met meer opties, dan kan je er ook congee (rijstpap), soepen en stoofpotten in maken.
In een volgende blog vertel ik je meer over rijst en rijstkokers en waar je op moet letten als je een rijstkoker wilt aanschaffen.