Hoe kook ik perfecte rijst? Rijstkokers

Rijstkoker

De rijstkoker hoort bij de standaard keuken uitrusting in landen waar rijst het basisvoedsel is. De meest gangbare uitvoering is de elektrische rijstkoker. Dit type bestaat uit twee hoofdonderdelen: de uitneembare binnenpan waar de rijst en het water ingedaan worden en de koker met het verwarmingselement en de thermostaat.

Het is een ideaal hulpmiddel bij het het koken van allerlei soorten rijst. Je wast de rijst, doet het met de juiste hoeveelheid water in de rijstkoker en zet hem aan. Het mooie is, zodra de rijst gaar is, schakelt het apparaat automatisch naar de warmhoudfunctie of zet zichzelf uit. Je hoeft niet op de rijst te letten, je hoeft niet bang te zijn dat de rijst aanbrandt, geen kokendheet water afgieten en je houdt een extra pit op je fornuis over. Bovendien kan de rijstkoker meer dan alleen maar rijst koken. Ik heb in mijn rijstkoker weleens pasta gekookt, toen ik slechts een tweepits fornuis had.

Waar moet je op letten als je een rijstkoker wilt aanschaffen? Afgezien van je persoonlijke voorkeur voor kleuren en modellen, zijn er slechts twee dingen waar je een beslissing over moet nemen:

Ten eerste, voor hoeveel mensen wil je rijst kunnen maken? Een kleine rijstkoker voor drie maatbekers (ongekookte) rijst is voldoende voor twee รก drie personen. Een normaal formaat (vijf tot acht maatbekers) is te gebruiken voor twee tot zes personen, handig voor een gezin of als je regelmatig gasten hebt. Vul de rijstkoker niet met meer dan de maximum hoeveelheid rijst (let op de maatstrepen op de wand van de binnenpan), want dan kan het gebeuren dat de rijst niet goed gaar wordt.

De tweede vraag is, welk type rijstkoker wil je hebben? Je kan elektrische rijstkokers grofweg in twee soorten onderverdelen: de aan/uit rijstkokers en de fuzzy logic rijstkokers.

De aan/uit rijstkokers hebben 1 knop en het enige wat je hoeft te doen om je rijst te laten koken, is die knop in te drukken. Zodra de rijst klaar is, schakelt het apparaat automatisch naar de warmhoudfunctie of hij zet zichzelf uit. Soms zit er ook een timer op. Dit type is het meest budget vriendelijk en je kunt er allerlei soorten rijst mee koken. Je kunt het ook gebruiken om vis, vlees of groenten mee te stomen.
De fuzzy logic rijstkoker levert veel meer functies: je kunt er soep, stoofpotten en congee (rijstpap) mee maken. Het is fantastisch om al deze extra functies te hebben, maar bedenk of je deze echt nodig hebt, want ze komen met een aardig prijskaartje.

De rijstkokers worden geleverd met een maatbeker, scheplepel en soms een aparte stoommand. Een paar laatste tips voor een eventuele aanschaf: let op dat er een indicatielampje op zit, handig om in 1 oogopslag te zien wat het apparaat aan het doen is. En let op dat de binnenpan een non-stick pan is (ik bedoel hiermee trouwens geen teflon laag of iets dergelijks), schoonmaken is dan een stuk makkelijker.

Als je regelmatig rijst eet en je hebt de ruimte ervoor, dan is een rijstkoker een prima investering voor je keuken. Voor een paar tientjes heb je al een prima apparaat dat jaren kookplezier geeft!