Kerstmenu 2010: Makkelijk en lekker!

Tempura van soft shell krab

Kerst staat voor de deur in de vorm van mijn gasten. Er moet dus lekker gegeten worden en dit jaar ga ik het allemaal wat simpeler en makkelijker doen. Voorgaande jaren was ik vaak al een week van te voren bezig met de voorbereidingen en op de dag zelf stond ik heel de dag en tijdens het diner in de keuken. Dit jaar gaan we voor no-fuss en dus lekker Aziatisch:
De soep en het dessert worden allebei de dag van te voren wordt gemaakt. Kwartelboutjes met een makkelijke marinade en die ik in de oven schuif wanneer mijn gasten er zijn, met een frisse mango salade die ik de dag ervoor heb gemaakt. Alleen de tempura maak ik 'ter plekke', maar alles daarvoor zet ik alvast klaar.

Het Joy of Food Kerstmenu

Tom Yum goong (Thaise garnalen soep)
Tempura van soft shell krab en zoete aardappel
Kwartelboutjes in chili gember marinade met gestoomde rijst en Thaise mango papaya salade
Chocolade en zwarte sesamtaart met vanille ijs

Tom yum goong (Thaise garnalen soep)


Ingrediënten:
1 pond garnalen, ongepeld met kop
6 kefir limoenblaadjes, gekneusd en grofgehakt
3 citroengras, gekneusd en in stukken van 1 cm gehakt
4 plakken galangal
3 tot 6 birdseye chilipepers, naar smaak, in stukjes gesneden
4 sjalotten, grofgesnipperd
4 tomaten, in achten gesneden
ong. 400 gr paddestoelen, doormidden gesneden
sap van 1 of 2 limoenen
vissaus
Voor het serveren: Nam prik pao (thaise chilisaus)
Fijngesneden korianderblad en bosui om over te soep te strooien voor het serveren

Voorbereiding van bouillon en soep (dit kan je de dag er voor doen):
Pel de garnalen en bewaar de schalen en koppen. Maak de garnalen schoon door het darmkanaal te verwijderen. Vlinder de garnalen door de ruggen half in te snijden. Zet de garnalen in een afgesloten bakje in de koelkast.

Bouillon:
Verhit in een pan de schalen en koppen met ongeveer een liter water. Doe de galangal, kefirblaadjes, chilipepers en citroengras erbij. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat vijf tot tien minuten zachtjes pruttelen. Zeef de bouillon en zorg ervoor dat je de garnalenkoppen en schalen goed uitknijpt om alle smaak eruit te halen.
Tip: als je geen tijd hebt om de bouillon te maken, gebruik dan een bouillon blokje en kook dit samen met de galangal, kefirblaadjes, chilipepers en citroengras. Laat dit tien minuten koken en zeef dan de ingrediënten eruit.

Soep:
Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Doe de sjalotten, tomaten en de paddestoelen in de bouillon en breng aan de kook en laat vijf minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met vissaus en limoensap.
Als je de soep de dag van te voren maakt, laat je de soep nu afkoelen en zet je het weg in de koelkast.

Vlak voor het serveren van de soep:
Breng de soep aan de kook. Haal de garnalen uit de koelkast. Zodra de soep kookt, doe de garnalen in de soep en draai het vuur uit. Roer de soep goed door zodat de garnalen door de hitte gaar worden.
Serveer de Tom yum soep met een extra theelepel Nam prik pao in de kom en strooi wat koriander en bosui over.

Tempura van soft shell krab, zoete aardappel en aubergine


Ingrediënten:
Voor de tempura dipsaus:
200 ml Dashi-bouillon
2 el mirin
2 el rijstwijn
1 el sojasaus
3 el geraspte gember

Tempura beslag:
2 grote eieren
450 gram rijstebloem
250 ml ijswater

Om te frituren bijvoorbeeld:
12 x soft shell krab (uit de vriezer van de visboer of de toko), ontdooid in de koelkast
1 zoete aardappel
1 aubergine

Plantaardige olie om te frituren, geen olijfolie

Bereidingswijze:
Haal 24 uur van te voren de soft shell krab uit de vriezer en laat deze ontdooien in de koelkast.

Verhit in een steelpan de dashi bouillon. Wacht tot het kookt, draai het vuur dan laag. Doe de sojasaus, mirin en rijstwijn erbij en roer goed door elkaar. Doe het vuur uit. Meng de gember vlak voor het serveren door de dipsaus.
Dep de krab droog.
Schil de zoete aardappel en snij het in dikke frieten.
Was de aubergine en dep het droog. Snij de aubergine in plakken van een centimeter dik.

Doe in een grote kom of schaal het ijswater. Breek hier de eieren in en roer dit rustig om met een garde. Doe in 1 keer alle rijstebloem bij het eiermengsel en mix voorzichtig met de garde alle ingrediënten door elkaar. Hou op met roeren zodra alles losjes met elkaar vermengd is, er zullen klontjes achterblijven in het beslag, dit is juist de bedoeling. Als je te lang roert, wordt het beslag te zwaar en zal niet luchtig worden tijdens het frituren.
Verhit in een wok of pan de olie tot het bijna gaat roken. Frituur de groenten nu in kleine porties, door telkens een paar stukken groenten in het beslag te dopen en in de olie te laten zakken. De tempura is klaar zodra de groenten en krab boven komen drijven. Serveer onmiddellijk met de tempura dipsaus

Kwartelboutjes in een chili gember marinade


Ingrediënten:
24 kwartelboutjes, verkrijgbaar bij de poelier
1 grote Spaanse peper, fijngesneden
Een stuk gember ter grootte van je duim, fijngesneden
Scheut Shaoxing wijn (verkrijgbaar bij de toko)
Snufje cayennepeper
4 teentjes knoflook, fijngesneden
4 tl honing
Zout, peper, olie naar smaak

Bereiding (de dag ervoor):
Meng alle ingrediënten door elkaar en laat de boutjes de hele nacht marineren.

Op de dag zelf:
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Leg de boutjes in een enkele laag op een bakplaat en bak deze in de voorverwarmde oven ongeveer 20 minuten. Zet vervolgens de grill functie voor vijf minuten aan om de boutjes een mooie goudbruine korst te geven.

Thaise mango en papaya salade


Ingrediënten:
1 stevige onrijpe mango, in fijne reepjes gesneden
1 papaya, in fijne reepjes gesneden
flinke hand verse koriander, fijngesneden
3 bosuitjes, in dunne reepjes gesneden
2 sjalotjes, fijngesneden
Handje pinda's, in grove stukken gehakt

Voor de dressing:
vissaus (voor een vegetarische optie, gebruik sojasaus)
limoensap
bruine suiker
Thaise chili peper, fijngehakt

Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar heen. Voor de dressing moet je de vier ingrediënten beetje bij beetje mengen tot je de perfecte mix hebt tussen zoet, zout, zuur en pittig. Ik hou van pittig, dus ik meng er zelf meestal wat meer chilipepertjes door heen.
Snij en meng alle ingredienten behalve de dressing en de pinda's door elkaar. Meng dit op het laatste moment door de salade, voor je gaat serveren.

Chocolade en zwarte sesam taart


Ingrediënten:
200 gr zwart sesamzaad (verkrijgbaar bij de toko in grote verpakking)
100 gr pure chocolade
225 gr boter, in stukjes en een klein beetje extra voor het invetten
3 eieren
340 gr suiker
60 gr bloem
30 gr zelfrijzend bakmeel
poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm met een doorsnee van 20 cm in met wat boter en bekleed de bodem met een vel bakpapier.
Maal het sesamzaad fijn in een vijzel tot een fijne pasta. Klop de eieren los. Breek de chocolade in kleine stukjes.
Smelt de boter op laag vuur in een pan die groot genoeg is voor alle ingrediënten. Draai het vuur op de laagst mogelijke stand en schep de sesampasta erbij. Doe de chocolade erbij. Roer goed om tot de chocolade helemaal gesmolten is en de sesampasta goed vermengd is. Pas op dat het niet aanbrandt.
Haal de pan van het vuur en roer de suiker er goed doorheen, zodat deze kan smelten. Roer nu de eieren door het mengsel. Zeef de bloem en het bakmeel boven het mengsel en roer het beslag goed door.
Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart in ca. 35 minuten gaar in de oven. Controleer na 30 minuten of de taart gaar is door een cocktailprikker in het midden te prikken. Als deze er schoon uitkomt, dan is de taart gaar. Zo niet, laat de taart dan nog vijf tot tien minuten bakken.
Laart de taart tien minuten rusten in de springvorm voordat je hem eruit haalt.
Voor het serveren: strooi wat poedersuiker over de taart en serveer het met een goede kwaliteit vanille ijs.