Lekker diner met Oud en Nieuw

Het karameliseren van de crème brûlée

In mijn vriendenkring is het al jaren een soort traditie dat ik een heerlijk Oud en Nieuw-diner verzorg. Ik vind het erg leuk om te doen. Soms zit ik in oktober al te bedenken wat een leuk gerecht is. Met als resultaat dat ik meestal te veel gangen heb en gerechten moet gaan schrappen! Met tegenzin, maar zelfs met alle gangen verspreid over de hele Oudjaarsavond, zit je aan het eind van de avond echt supervol!

Dit jaar heb ik onderstaand diner bedacht en met de hulp van goede vriend Dennis lekkere bijpassende wijnen erbij uitgezocht. Oorspronkelijk wilde ik hele kwartels roosteren in de oven, maar de kwartels waren op. Er waren alleen nog kwartelboutjes verkrijgbaar, niet dat dat zo een probleem was, uiteindelijk bleken deze nog veel lekkerder te zijn om af te kluiven! Het dessert is ook op het laaste moment gewijzigd. Ik wilde eerst een lekkere ijskoude noga-parfait maken, maar Dennis vertelde opeens over een fantastische sherry die ongelooflijk lekker zou smaken met chocola. Bij het woord chocola spitsten mijn oren zich en begon ik spontaan te hyperventileren :-). Dus maakte ik een chocolade crème brûlée voor het dessert. Dat was echt een hele goede beslissing geweest, ik heb nog nooit zo'n geweldige combinatie geproefd, die sherry en chocolade zijn echt voor elkaar gemaakt!

Amuse: Een coquille, gamba  in een pittige marinade en een laagjessoep van aardappel-chorizo soep, erwtencreme en wortelpuree.
Voorgerecht: Een artisjok met vinaigrette van mosterd, sherry, platte peterselie en mayonaise. Erbij een Oostenrijkse chardonnay uit 2008 met een fruitige frisse afdronk.
Tussengerecht: Geroosterde kwartelboutjes in een pittigzoete marinade. Hier moest een wijn bij die goed tegen de sterke smaken van zowel de kwartel als marinade op kon, dit is een Vacqueyras uit 2008 geworden.
Spoom van een Spumante met citroensorbet
Hoofdgerecht: Lamskroon met een kruidenkorst. Knoflookaardappelen geroosterd in ganzenvet en Provençaalse paddestoelen. Gerserveerd met een lekker glas Beronia Rioja Reserva 2004, een complexe wijn met veel hout. Het combineerde heerlijk met de lam!
Dessert: Chocolade crème brûlée met Pedro Ximinez sherry. Hemelse combinatie!
Kaasplankje met een romige Stilton, een stukje Emmenthaler, zacht geitenkaasje en een spaanse Manchego geserveerd met kweeperengelei, met een Colheita port uit 1999.
Mocht je nou denken, wat is een Colheita port: Dit is een port uit eén oogstjaar en heeft minimaal zeven jaar op fust gelegen. Dit betekent dat alleen in geslaagde jaren zo'n port wordt gemaakt.