Postcards from Hong Kong: Koreaans restaurant Arirang

Barbecue Koreaanse stijl

Dit is de tweede Postcard in een serie over eten en reizen in Hong Kong, Singapore, Taiwan en Macau. Het is teveel om in 1 keer online te zetten, zoveel gezien en zoveel gegeten! Het zal vooral over eten gaan, maar ook over cultuur, reizen, tips en must see plekken. 

In Hong Kong gaan de meeste mensen elke dag uiteten. Of dit nu het ontbijt, lunch of diner betreft. Nu moet je niet denken dat mensen in Hong Kong zo ontzettend rijk zijn dat ze zo vaak uiteten kunnen gaan. Het is namelijk gewoon zo dat eten in Hong Kong ontzettend goedkoop kan zijn. Ik zeg specifiek 'kan' zijn, want je kunt natuurlijk heel luxe en decadent uiteten gaan, maar in de meeste eettentjes heb je voor dertig dollar (omgerekend een paar euro) een volledige maaltijd met soep, hoofdgerecht, bijgerecht en een drankje. En als je een sjiek restaurant uiteten gaat, dan heb je voor zeventig euro een fantastische maaltijd voor vier personen. Goede deal, niet? 

Het Koreaanse restaurant Arirang was een van mijn favoriete restaurants in Hong Kong en echt een ontdekking. Ik wist natuurlijk al wel dat Koreaans heel erg lekker was, maar ik bleef toch een beetje hangen in de barbecue. Koreaans eten is veel meer dan alleen maar barbecue, getuige het uitgebreide menu. De locatie was trouwens ook echt geweldig, ze zitten in Harbour City, een immens winkelcentrum aan de boulevard in Tsim Tsa Tsui. Als je het restaurant uitloopt, loop je zo door naar buiten en kan je een prachtige wandeling maken over de boulevard met het uitzicht op skyline van Hong Kong island. 
Het restaurant zag er sowieso al erg leuk uit, met prachtige panelen tussen de tafels, zodat er allemaal verschillende gezellig hoekjes waren. De tafels hebben allemaal een ingebouwde barbecue, als deze niet in gebruik is, ligt er een houten deksel op. De barbecues werken op gas, dus geen zorgen over koolmonoxide vergiftiging :). 

Wat hebben we allemaal gegeten? Allereerst werd er een selectie van zes of zeven kleine gerechtjes op tafel gezet. Dit is heel typisch Koreaans, afgezien van de hoofdmaaltijd, worden er altijd een heleboel bijgerechtjes op tafel gezet. Dit gebruik stamt oorspronkelijk af van het keizerlijk hof. In Korea hadden al de verschillende dorpen en steden allemaal hun eigen specialiteit. Dit werd aan het hof geleverd. De keizer kreeg dan al deze specialiteiten te eten, want het idee was dat de keizer aan de kwaliteit en de smaak van het gerecht kon 'aflezen' hoe het ging met dat dorp of stadje en dus in contact bleef met het gewone volk. Daarnaast was het ook zo dat hoe lager in rang je was, hoe minder bijgerechtjes je kreeg. Iedereen kreeg namelijk zijn eigen dienblad. De keizer kreeg natuurlijk het grootste dienblad van meer dan een meter doorsnee met daarop soms wel meer dan 100 kleine gerechtjes, de keizerin kreeg er iets minder en dat ging dan zo door tot de laagste bediende die wat rijst en wat kimchi kreeg. 
Aan wat voor soort gerechtjes moet je dan denken? Wij kregen kimchi, gebakken tofu, een spinaziesalade, gestoofde aubergines, zoete aardappelen, komkommer in zoetzuur en een daikonsalade. Als voorgerecht hadden we gekozen voor Mandu's, een soort pasteitje met een vulling van varkensgehakt en groenten, het leek inderdaad heel erg op Chinese kauzi, maar wel erg lekker.

Voor de barbecue konden we niet kiezen welk soort vlees we wilden, dus kozen we voor een combo waarin vier soorten vlees zat (kip, varken, lam en rund), elke met hun eigen marinade. Ook hadden we pittig gemarineerde baby octopus besteld. Deze waren ook erg lekker, maar mijn nichtje had een momentje toen we de octopus op de barbecue legden. Misschien weet je wel (of misschien ook niet), maar octopus dat gaat garen, beweegt, omdat het gaat krimpen. Nu zaten aan de octopus de tentakeltjes nog vast, dus die begonnen een beetje te dansen op de plaat. Mijn nichtje sprong bijna een halve meter de lucht in van schrik :)
Verder hadden we ook nog gebakken vis besteld. De vis wordt eerst een paar uurtjes licht gezouten, dit onttrekt vocht uit de vis, waardoor de gebakken vis een hele stevige en flaky structuur krijgt. Erg lekker en ik ga dit zeker thuis ook maken. Als rijstgerecht hadden we gekozen voor rijstcakes (die gekke cilindervormige dingen op de zesde foto) die gebakken waren met een dikke saus, het leek heel erg op gnocchi!
Mijn twee favorieten waren echter de Dolsot Bibimbap en de Gahlbi Jjim! Bibimbap is een rijstgerecht met daarin dungesneden groenten en gekookt vlees (of vis). In dit geval hadden ze de gekookte rijst in een gloeiendhete stenen pot gedaan met daarop een selectie van rauwe groenten, gare kip en een rauwe eidooier. Je mengt zelf alle ingredienten door elkaar, doordat de pot zo heet is, maak je in wezen een nasi. De rijst was echt heel erg knapperig en geurig!
Mijn andere favoriet was de Gahlbi (de laatste foto). Gahlbi zijn short ribs, eigenlijk spareribs, maar dan overdwars gesneden, zodat je een kort stukje bot hebt met veel vlees eraan. In dit geval waren ze gestoofd in een zoete sojasaus. Het vlees viel bijna van de botten af en de saus was echt om je vingers bij af te likken! Ik ben al op zoek naar het juiste recept, zodra ik deze heb, ga ik hem met je delen en dan moet je hem echt maken! Ik droom nog steeds van dit gerecht...

Bahn Chan Daily side dishesGoon Mandu Pork & vegetables filled dumplingsBarbecue combo Modeum GogiGodeunguh Gooi Lightly salted blue mackerelDolsot Bibimbab - Vegetables, Chicken & egg in Stone potMaewoon Dukboggi - Spicy rice cake with fishcake en vegetablesGahlbi Jim Beef Short Rib in Sweet soy sauce