Postcards from Hong Kong: Oud en Nieuw diner in de Hong Kong Jockey club

Night view Hong Kong 2012

Dit is de eerste Postcard in een serie over eten en reizen in Hong Kong, Singapore, Taiwan en Macau. Het is teveel om in 1 keer online te zetten, zoveel gezien en zoveel gegeten! Het zal vooral over eten gaan, maar ook over cultuur, reizen, tips en must see plekken.

Oud en Nieuw vieren in Hong Kong is een aparte ervaring. Niet alleen omdat je weet dat dit het eerste Oud en Nieuw diner is, er komt later in het jaar nog een tweede aan (Chinees Nieuwjaar, later meer hierover), het draait bij deze eerste vooral om het eten. Weken van te voren wordt familie al uitgenodigd, het restaurant wordt met zorg uitgezocht en het menu wordt uitgebreid besproken met het restaurant. Sommige mensen gaan zelfs zover dat ze op de dag zelf eerder het restaurant bezoeken om de verse, soms nog levende, ingrediënten gaan bekijken om te zien of het aan hun eisen voldoet.

Net bijgekomen van de jetlag en na heel de dag door Kowloon en Hong Kong eiland gebanjerd te hebben, arriveerden we in de Hong Kong Jockey club voor het diner. De paardenracesport is extreem populair in Hong Kong, dat is al zo sinds de Britten de sport introduceerden in de 19e eeuw. Mocht je het nog niet weten, Chinezen zijn dol op gokken en wedden! En de paardenraces zijn een van de weinige legale manieren waarop je kan wedden in Hong Kong. De overheid probeert hiermee het gokken in de hand te houden, net zoals de Nederlands overheid dat doet met Holland casino. Afgezien van die passie voor de races, is er natuurlijk ook nog de passie voor eten, dus zijn er in de grote HKJC allerlei restaurants, bars, cafés, etc waar je, tot mijn grote verrassing, heerlijk kan eten.

Dus, een groot Chinees banket in een restaurant. Hebben jullie zoiets weleens meegemaakt? Iedereen gaat zitten aan de ronde tafel, het gaat er vrij informeel aan toe. De bediening heet je welkom en vraagt welke thee ze kunnen serveren. Vervolgens komen ze meestal nog wel een keer of twee vragen of de groep al compleet is en of ze al kunnen beginnen met het serveren van de gerechten, Chinezen gaan namelijk vrij losjes om met de tijd :)
Zodra het start teken is gegeven, komen de gerechten vrij vlot één voor één op tafel. Meestal heb je het vorige gerecht net op, als de volgende gang op tafel komt.
Een Chinees banket heeft over het algemeen een volgorde van het soort gerechten dat op tafel komt: als je aan tafel gaat zitten, worden een paar snacks neergezet in kleine schaaltjes, denk bijvoorbeeld aan gekookte pinda's en zuurgoed. Tip: deze snacks pak je altijd op met stokjes en nooit met je handen. Als het goed is, heb je zelfs twee paar stokjes voor je liggen, in twee verschillende uitvoeringen. Eén paar gebruik je om het eten van de schotels te pakken en het andere paar gebruik je om te eten. Dit is natuurlijk vanwege de hygiëne! Verder worden de sauzen, zoals sambal, chili olie, rijstazijn, sojasaus, mosterd, e.d. ook op tafel gezet. Deze kan je gebruiken, als je vindt dat je eten iets extra's nodig heeft.
Als eerste worden de schelp en schaaldieren geserveerd, dan volgt vis, gevogelte, vlees en groenten. Dan wordt de soep geserveerd uit een grote schaal. Als laatste worden nog rijst en noedels geserveerd. Het is eigenlijk de bedoeling dat er van de rijst en noedels niet al te veel meer wordt gegeten, want de gastvrouw/heer heeft je zoveel heerlijks voorgezet, dat je eigenlijk helemaal vol zit. Het dessert is meestal iets simpels, zoals vers fruit of een zoete soep, bijvoorbeeld van rode bonen of sesampasta.

Aan de foto's hieronder kan je zien dat er heel wat gerechten op tafel komen! En dan ben ik nog vergeten om een mooie foto te maken van de soep, de groenten en het dessert... Kan je een beetje raden wat de gerechten allemaal zijn? Het ziet er in ieder geval erg lekker uit en het was ook heerlijk! Wellicht kan je ze niet allemaal raden omdat er toch best wel een aantal, voor Nederlanders, vrij onbekende gerechten tussen zitten. Scroll verder voor de omschrijvingen.

Snacks en sauzenCoquilles met cashews en bleekselderijGevulde krabRoergebakken conbuiRoergebakken gamba'sGestoomde visGanzenstoofpotGeroosterde kipLapcheong kleefrijstRoergebakken mihoen
Van boven naar beneden, van links naar rechts:
1. Op de voorgrond, de sauzen op het draaiplateau.
2. Roergebakken coquilles met cashewnoten en bleekselderij. De coquilles waren supermals en zacht, gecombineerd met de knapperige cashewnoten en bleekselderij die precies gaar was, dit was echt lekker. Wil je het zelf een keer maken? Kijk hier voor het recept.
3. Gevulde krab. De krab was gekookt en uit de schaal en scharen gehaald. Vervolgens werd het vlees met een kerriemengsel teruggestopt in de schaal en afgebakken in de oven. Alhoewel de krab perfect was gekookt, vond ik dat de kerrie iets teveel overheerste, waardoor je de krab niet meer echt kon proeven.
4. Gestoofde conpoy. Conpoy zijn gekookte en gedroogde coquilles. Voor dit gerecht worden ze geweekt en vervolgens gestoofd tot de conpoy uit elkaar valt en een heerlijk smeuïge gerecht vormt.
5. Roergebakken gamba's. Lekker verse gamba's, ze kwamen uit het aquarium dat ook in het restaurant stond.
6. Gestoomde vis, Cantonese stijl. De vis wordt ingewreven met zout en peper, vervolgens in een grote stoommand gestoomd. Als het gaar is, worden dunne sliertjes gember en bosui over de vis gestrooid. Daarna wordt er gloeiendhete olie over de vis gegoten, dit zorgt ervoor dat de gember en bosui heerlijk gaan geuren. Als laatste wordt er sojasaus over gegoten. Opnieuw, typisch Cantonees, de vis zwom twintig minuten daarvoor nog in het aquarium.
7. Gestoofde ganzenpoten. Dit gerecht was een verrassing voor mij. Natuurlijk heb ik weleens eerder ganzenpoten gegeten, maar ik dacht dat hetgeen dat in het midden lag de ganzenborstfilets waren. Dit was dus niet zo. Volgens mijn tante ging mijn gezicht van 'Ha, lekker' naar 'Huh, wat is dit in vredesnaam' toen ik erin beet. Het bleek de schil te zijn van Chinese pomelo's, het witte gedeelte, dit was meegestoofd met de ganzenpoten, waardoor deze alle smaak opnam. Ik moet eerlijk zijn, de structuur vond ik niet zo. Het leek op extreem zacht gekookte aardappel waarin nog wat vezels zaten. Heel apart, maar ik hoef het niet nog een keer te eten...
8. Geroosterde Salt en Pepper kip. Heerlijk crispy en malse kip!
9. Lapcheong kleefrijst. Dit was echt heerlijk, het is een soort nasi van kleefrijst, gebakken met Chinese worst en bloedworst, 'Lapcheong'.
10. Gebakken mihoen met een massieve hoeveelheid kleine stukjes garnaal.

Daarnaast werd er als soep haaienvinnensoep geserveerd. En ja, ik heb ervan gegeten, tot mijn grote schande... Ik heb later in deze vakantie ook nog nephaaienvinnensoep gegeten en dat was echt veel lekkerder! Als groentegerecht werd er roergebakken Kailan (Chinese broccoli) in knoflook geserveerd. Het dessert was zoete zwarte sesamsoep met tongyuan, kleine balletjes van kleefrijst gevuld met sesampasta.

Happy New Year :)