Uitproberen: EQ RVS pannen

EQ RVS pannen

Een tijdje geleden kreeg ik een stel pannen opgestuurd van Knives and Tools met de vraag of ik ze uit wilde proberen en wellicht een stukje aan wilde wijden. Uitproberen? Zeker wel. Een stukje aanwijden? Eerst maar eens kijken of die pannen bevallen.

Even op hun site kijken en eens zien wat zij over hun eigen pannen te zeggen hebben:
Een uitstekende warmteverdeling: Ja, dat komt aardig overeen met mijn ervaring. Ik heb o.a. dumplings gebakken in de sauteerpan en het viel me op dat de dumplings overal ongeveer even bruin waren. Meestal zijn ze aan de ene kant van de pan bruiner dan aan de andere kant. Bij de kookpan viel het me op dat water echt snel aan de kook kwam, zeker in vergelijking met mijn oude Sola pannen.
Liggen comfortabel in de hand: De bolling in de steel van sauteerpan pakt inderdaad fijn vast. Wat ik heel prettig vond, was het feit dat de steel nog steeds koel aanvoelde, ook nadat de pan al ruim een uur op het vuur had gestaan. Ja, ik was bezig om aardappels en uien te bakken voor een grote hoeveelheid Spaanse tortilla's...
Zijn geschikt voor alle warmtebronnen: ik heb gas en dat werkte prima. Geen mogelijkheid om ze op inductie of keramisch uit te proberen.
Zijn gemaakt om een leven lang mee te gaan: kom over een paar decennia maar terug, ik heb ze pas een paar weken.

Minpunten:
- de steel en handvatten zijn gemonteerd met klinknagels. Ze zeggen dat het voordeel is dat deze spelingsvrij blijven. Persoonlijk hou ik er niet van, om de een of andere reden denk ik dat het lastig schoonmaken is als er iets blijft steken. Maar ja, misschien zit het gewoon tussen mijn oren, alsof er daar iets achter kan blijven steken.
- ik weet niet zeker of dit een minpunt is, maar aangezien de meeste mensen tegenwoordig gewend zijn om met pannen te koken die een antiaanbaklaag hebben, kan het feit dat dit RVS pannen zijn een klein minpuntje zijn. Je kookt er anders mee. Om ervoor te zorgen dat niks in de pan blijft kleven: de pan moet gloeiendheet zijn, voordat je er olie aan toevoegt. Vervolgens moet je ook weer wachten tot deze heet is, dan pas kan je je vlees, vis, groenten, etc, erin leggen. Ook kan je de sauteerpan het beste alleen met heet water en een schuurspons afwassen. Je zal zien dat er na een tijdje een natuurlijke antiaanbaklaag ontstaat.
- ik mis een grote soeppan in het assortiment.

Pluspunten:
- de pannen hebben een mooi ontwerp en goed doordacht design.
- goede warmteverdeling.
- de pannen worden snel heet en houden de warmte ook goed vast.
- de bolling aan de binnenkant van de pannen (waar de zijkant overgaat in de bodem) is prettig en zorgt ervoor dat er niks in de hoekjes blijft steken.
- de handvatten en steel liggen goed in de hand, geen slipgevaar.
- de deksel sluiten goed aan.
- goede prijs/kwaliteit verhouding.

Eindoordeel:
Zou ik deze pannen kopen? Het antwoord is, ja, dat zou ik doen. Het enige wat ik wel echt mis, is die grote soeppan. Maar ja, ik ben dan ook verslaafd aan soep...