Banh Gio (Vietnamese gestoomde dumplings)

Banh Gio

Een lekkere snack, lunchgerecht of borrelhapje, dit is een erg veelzijdig gerecht. Het is typisch Vietnamese comfortfood. Het is het lekkerst als het net uit de stomer komt, heerlijk smeuïg en glad van structuur, maar je kunt er ook extra veel maken en in de vriezer invriezen. Even kort in de magnetron en het smaakt nog net zo lekker.
Rijstbloem, bananenbladeren en wood ear paddenstoelen (een soort elfenbankjes, in Nederland heten ze blijkbaar Judasoren) kan je bij elke toko krijgen. Je kunt de rijstbloem niet vervangen door gewone bloem. Rijstbloem is veel fijner en zijdeachtiger van structuur en levert ook een veel lichter en zachter resultaat op.

Ingrediënten: 

Deeg:
340 gram rijstbloem en maizena (4 delen op 1)
1 tl zout
1 tl suiker
1 el zonnebloemolie
3 cups water (3x 240 ml water)
3 cups bouillon
Bananenbladeren (niet de ronde bladeren kopen, deze kan je niet in een mooi hoorntje draaien)

Vulling:
340 gram gehakt (varken of half om half)
handje wood ear mushrooms, 15 minuten in heet water geweekt en vervolgens fijngehakt
2 sjalotjes, versnipperd
snufje suiker
2 el vissaus
2 el oestersaus
zwarte peper
Scheutje zonnebloemolie

Bereidingswijze: 

Snij de bananenbladeren in stukken van circa 15 cm breed. Spoel ze schoon onder een koude kraan en dep ze droog met keukenpapier of een theedoek. Zet apart.
Verhit in een wok of koekenpan een scheutje olie. Bak vervolgens de versnipperde ui tot deze glazig worden. Doe dan het gehakt en paddenstoelen erbij en roer om, ondertussen het gehakt in stukjes bakken. Doe dan de suiker, vissaus, oestersaus en peper erbij. Bak tot het gehakt gaar is. Proef of het op smaak is en breng evt. verder op smaak.

Zet een pan met een dikke bodem op een medium vuur. Doe de rijstbloem, maizena, water en bouillon erin en begin te roeren tot de bloem is opgelost in het water. Breng op smaak met de suiker, zout en olie. Blijf roeren. Je zal zien dat het mengsel in het begin erg waterig is, vervolgens klompjes begint te vormen en na een aantal minuten de structuur en dikte van aardappelpuree gaat krijgen. Wanneer het eruit begint te zien als puree, mag de pan van het vuur af.

Maak nu de dumplings: Pak 1 bananenblad en draai deze in een hoorntje. Vul deze tot de helft met het rijstdeeg. Maak een kuiltje in het deeg en vul deze met 1 of 2 tl gehakt. Schep er nog een 1 of 2 tl rijstdeeg bovenop en strijk het geheel glad. Vouw het uitstekende deel van het bananenblad naar binnen, over het rijstdeeg heen, zodat deze volledig afgedekt is en knip het overtollige blad weg.
Stoom de piramidevormige dumplings gaar in ongeveer 15 minuten. Serveer met een dipsaus van sojasaus, sesamolie en chilipasta.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Borrelhapjes
Vegetarisch: 
Nee