Bun Tom Heo Nuong - Noedels met gegrilde garnalen en nuoc cham

Bun Tom Heo Nuong

Een heerlijk zomers gerecht: knapperige groenten, verse kruiden, warme garnalen en lekkere gladde noedels vol van smaak door de nuoc cham. Dit is typisch Vietnamees door vermicelli of rijstnoedels te mengen met de nuoc cham (een saus) en verse groenten. Het is meer een salade dan een noedelgerecht en door de toevoeging van de noedels vult hij lekker. Lekker als een licht diner of lunch.
Hebben jullie al het foodblogevent van Kok Robin gezien? Deze keer is het onderwerp Aziatische salades en mocht het nog niet duidelijk zijn, ik ben er gek op... heb je bijvoorbeeld de Beef Tataki salade of deze, de Thaise mango salade al gezien? 
Ik heb mijn Eend en lychee salade ingezonden en er staan nog veel meer meer Aziatisch geïnspireerde salades bij. Hmmm, zal ik nog andere salades inzenden? Bijv. een andere favoriet van mij, Thaise larb gai...

Ingrediënten: 

400 gram vermicelli of dunne rijstnoedels
12 garnalen, zonder schaal, met staart
Verse kruiden, bijv. koriander, Thaise basilicum, munt, bosui, Mexicaanse koriander, platte peterselie
Verse slablaadjes
Dungesneden rode ui of sjalotten
Een stukje komkommer, zeer dun gesneden
Een stukje wortel, zeer dun gesneden
Een handje taugé
2 el gehakte pinda's

Marinade voor de garnalen
1 el vissaus
Flinke snuf zwarte peper uit de molen

Nuoc cham saus
4 el vissaus
4 el palmsuiker, evt. meer als je het zoeter wil
3 el limoensap
Scheutje warm water
Optioneel: een teentje fijngehakte knoflook, wat fijngehakte Spaanse peper en 1 el fijngehakte koriander

Bereidingswijze: 

Marineer de garnalen in de marinade ingrediënten, minimaal 30 minuten, maximaal 2 uur.
Kook de vermicelli of noedels volgens de verpakking. Zodra het gaar is, afgieten en goed met koud water afspoelen. Snij alle groenten en kruiden.
Gril de garnalen op de barbecue of in een grillpan in een paar minuten aan beide kanten gaar.
Verdeel de groenten over twee kommen. Leg de noedels erop, strooi de kruiden erover. Leg de garnalen erbij, bestrooi met de pinda's en giet de nuoc cham over de noedels.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Salade
Vegetarisch: 
Nee