Chao Tom Vietnamese garnalen op suikerriet

Sugar cane shrimp

Dit is één van de meest geliefde Vietnamese snacks. Het is apart, omdat wij in Nederland eigenlijk geen garnalen eten die tot een pasta zijn gehakt. Het levert wel een ontzettend lekkere borrelhap op en je gasten zullen je om het recept vragen. De suikerriet dient als een stokje om de garnalen omheen te wrappen en geeft de garnalen een zoetje mee. En nadat je de garnalenballetjes hebt opgegeten, kan je lekker op de zoete suikerriet kauwen. De suikerriet kan je in Nederland helaas niet vers krijgen, maar de ingeblikte versies uit de toko zijn een prima alternatief. Deze zijn weliswaar harder dan verse suikerriet, maar wijken qua smaak echt niet veel af.
Een paar tips: Mocht je nergens suikerriet kunnen halen, dan is citroengras (sereh) ook een prima alternatief. Daarnaast hoef je voor Chao tom echt geen dure grote garnalen te kopen, aangezien je ze tot een pasta hakt.
De Chao tom in de foto zijn trouwens gemaakt door twee deelnemers (*Zwaait naar Laura en Ivar*) van mijn Asian streetfood workshop. Ik vond ze er zo prachtig uitzien dat ik er een foto van moést nemen!

Ingrediënten: 

Voldoende voor tien kleine of vijf grote Chao tom:
Ong. 350 gram kleine rauwe garnalen
(optioneel als je gepelde garnalen hebt gehaald: 1 el zout)
2 tl maizena
2 tl palmsuiker, fijngehakt
Zwarte peper (1 á 2 slagen van het draaimechanisme)
½ tl zout
1 el vissaus
1 ei
2 á 3 tenen knoflook, fijngehakt
1 á 2 sjalotjes, fijngehakt
1 el olie
1 blik suikerriet (Let op: op het etiket moet het woord 'stick' staan, alleen dan zijn het stengels suikerriet i.p.v kleine stukjes)
Flinke scheut olie om in te bakken

Bereidingswijze: 

-> Als je gepelde garnalen hebt gehaald, maak ze dan ook schoon door het darmkanaal eruit te halen. Strooi 1 el zout over de garnalen (om ze op te frissen en schoon te maken), meng het zout er goed door en spoel meteen af onder de koude kraan.
-> Als je ongepelde garnalen hebt gehaald, pel ze en maak ze schoon door het darmkanaal eruit te halen en spoel af onder de koude kraan.
Laat de garnalen uitlekken in een vergiet en dep ze daarna droog met keukenpapier.

Hak de garnalen in grove stukken en doe in een grote kom. Breng op smaak met de maizena, ½ tl zout, palmsuiker, peper, vissaus, ei, knoflook en sjalot. Hak dit mengsel in delen tot een gladde pasta in de hakmolen of keukenmachine.
Schep het mengsel terug in de kom en meng er 1 el olie doorheen. Roer het mengsel nog 10 minuten met de klok mee, dit zorgt ervoor dat het garnalenmengsel dikker wordt. Zet weg in de koelkast voor ca. 30 min.
Tip: de garnalenpasta moet vrij dik zijn, zodat deze goed op de suikerriet blijft zitten. Indien het niet dik genoeg is, meng er dan nog een tl maizena doorheen.

Terwijl de garnalenpasta aan het opstijven is: Haal de suikerriet uit het blik en laat uitlekken. Dep de suikerriet droog. Snij ze in de lengte in smallere stukken van ongeveer een halve centimeter dik. Als ze te lang zijn, hak ze evt. horizontaal doormidden.
Vorm van het garnalenmengsel een soort kebabjes of balletjes om de suikerriet heen. Maak er mooie vormen van en laat ongeveer 4 cm van de suikerriet vrij. Verhit in een wok of koekenpan een scheut olie en bak de Chao Tom voorzichtig een paar minuten tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Serveer met Nuoc cham.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
30 - 40 min
Menugang: 
Borrelhapjes
Vegetarisch: 
Nee