Chinees comfort eten: Ma Po Tofu (麻婆豆腐)

Ma Po Tofu 麻婆豆腐

Als er een gerecht is dat in mijn top tien van comfort eten staat, dan is dat wel Ma Po tofu. Dit is een roerbak-gerecht uit de regio Szechuan, bekend om hun pittige gerechten. Misschien is het iets uit mijn jeugd, maar het smeuïge van de tofu en de saus, de kick van de pepers en de bite van het gehakt, vermengd met witte rijst op een lepel, het blijft één van mijn meest favoriete gerechten. Elke keer als ik een rotdag heb gehad of gewoon behoefte heb aan iets lekkers, dan maak ik dit heel vaak! En ik vrolijk er heerlijk van op!
Je vraagt je misschien af, wat is dat voor gekke naam. Ma Po tofu betekent 'de tofu van het pokdalige vrouwtje'. De legende gaat dat er ooit in Chengdu een oud vrouwtje leefde, die door pokken haar mooie uiterlijk verloor. Hierdoor werd zij door het stadsbestuur verbannen uit de stad om buiten de stadsmuur gaan wonen. Bij toeval was haar huisje vlakbij een drukke handelsroute gevestigd. Doordat zij dit gerecht zo lekker kon maken, werden al die handelaren naar haar stalletje gelokt door de heerlijke geuren. Normaal gesproken werden mensen met zo'n uiterlijk geschuwd, maar haar Ma Po tofu maakte alles goed!
En wat is jouw favoriete gerecht waardoor jij helemaal opvrolijkt of in ieder geval een stukje blijer door de dag gaat?

Ingrediënten: 

1 blok tofu (ong. 500 gram), uitgelekt en in blokjes van 1 cm gesneden, 3 el pinda olie, 250 gram varkensgehakt of half-om-half gehakt, 2 teentjes knoflook, 1 bosui, in schuine reepjes gesneden, 2 el chili bean pasta*, 1 el black beans *, 2 tl vermalen Szechuan peper*, 1 kopje kippenbouillon, 2 tl suiker, 2 tl lichte sojasaus, zout naar smaak, 4 el maizena vermengd met 6 el koud water

Bereidingswijze: 

Verhit in een wok de pinda olie op hoog vuur. Voeg het ghakt toe en roerbak tot het licht krokant en bruin wordt. Draai het vuur lager (medium), voeg de knoflook en bosui toe en roerbak tot het gaat geuren. Doe de chili bean pasta, black beans en Szechuan peper toe en roerbak een minuut tot de olie een mooie rode kleur heeft.
Schenk de bouillon in de wok en vermeng goed met de saus. Schep de tofu blokjes voorzichtig in de wok en meng voorzichtig met de saus, om te voorkomen dat de tofu kapot gaat. Breng op smaak met de suiker, zout en sojasaus. Laat minimaal vijf minuten sudderen, zodat de tofu alle smaakjes goed op kan nemen.
Schenk het maizena mengsel in kleine scheutjes in de wok, onderwijl voorzichtig roerend, om de saus dikker te maken. Laat aan de kook komen en serveer het met witte rijst.

* verkrijgbaar bij de toko

Keuken: 
Chinese
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee