Citroen en limoncello cupcakes

Citroen en limoncello cupcakes

Cupcakes voor volwassenen. Heerlijk zuur, zoet, fris en limoncello in de frosting. Wat wil je nog meer? Ik heb deze cupcakes laatst gebakken als cadeau voor een vriendin,  ze vierde namelijk haar verjaardag. Gelukkig waren ze een hit, iedereen vond ze lekker! Het lijkt een heel lang recept, maar het valt mee. Bak ze een keer op een zondagmiddag en je eet de rest van de avond cupcakes :).

Ingrediënten: 

Voor 12 tot 15 stuks

Voor de cupcakes:
180 gr bloem, gezeefd
1 tl bakpoeder
½ tl zout
60 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
60 gram mascarpone, op kamertemperatuur
180 gram suiker
3 grote eieren
120 ml karnemelk
60 ml citroensap (mag iets minder als je het minder zuur wilt)
Rasp van 1 citroenschil

Voor de lemoncurd:
Rasp van 2 citroenschillen
120 ml citroensap
50 tot 75 gram suiker, afhankelijk hoe zuur je de lemoncurd wilt
1 ei
1 eidooier

Voor de limoncello frosting:
75 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
150 gram mascarpone, op kamertemperatuur
8 el limoncello
400 tot 500 gram poedersuiker, gezeefd

Bereidingswijze: 

Cupcakes:
Verhit de oven voor op 180 graden. Zet 2 schalen klaar: In schaal 1 meng je de bloem, bakpoeder en zout met elkaar. Klop in een andere schaal de boter, mascarpone en suiker op medium snelheid tot een luchtige en zachte crème, ca. 3 minuten. Zodra het luchtig en zacht is, klop de eieren 1 voor 1 doorheen. Wacht met het volgende ei tot het goed is opgenomen in de botermix. Blijf kloppen op een lage snelheid, nu ga je om en om de bloem en karnemelk in delen toevoegen aan de botermix. Begin en eindig met de bloem.
Als alles goed is opgenomen, giet het citroensap en de citroenrasp erbij, mix nog een minuut, zodat het sap goed is opgenomen.
Verdeel het beslag over de bakvormen en bak in de oven. Controleer na 20 minuten of ze gaar zijn door er een tandenstoker in het midden van een cupcake te prikken. Als deze schoon eruit komt, zijn de cupcakes klaar. Zo niet, bak dan nog eens 5 minuten en controleer opnieuw.
Laat ze compleet afkoelen.

Lemoncurd:
In een steelpan meng je de citroenrasp, citroensap en suiker met elkaar. Breng op niet al te hoog vuur aan de kook. Zodra het kookt, af en toe roeren om de suiker op te lossen. Klop het ei en dooier los in een schaal. Giet het citroenmengsel, onder voortdurend roeren met een garde, in een klein straaltje in de eieren. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat je de eieren gaat koken. Giet alles terug in de steelpan, schraap de pan leeg met een pannenlikker. Zet de pan terug op het lage vuur en blijf continue roeren tot het mengsel net zo dik wordt als vla, dit duurt minimaal vijf minuten.
Haal van het vuur en laat compleet afkoelen.

Frosting:
Klop de boter en mascarpone op medium snelheid tot een luchtig en zachte crème. Giet de limoncello erbij en klop tot het opgenomen is. Zodra het opgenomen is, klop de poedersuiker er voorzichtig doorheen tot de frosting helemaal glad is.

Assemblage van de cupcakes
:
Maak in het midden van de cupcakes een gat, bijvoorbeeld met een theelepel of een meloenballepel.
Vul dit gat met de lemoncurd (en snoep ondertussen de stukjes cupcakes op). Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmond een mooie 'curl' op de cupcakes. Als je wilt, kan je de cupcakes extra versieren met fruit of andere leuke dingetjes.

Keuken: 
Engelse
Personen: 
> 12 personen
Bereidingstijd: 
50 - 60 min
Menugang: 
Gebak
Vegetarisch: 
Ja