Crème brûlée

Crème brûlée

Het klassieke Franse dessert. Romige koude vla in combinatie met een warm knapperig suikerlaagje, ik kan me geen perfecter einde aan een diner voorstellen!

Ingrediënten: 

6 eidooiers
5 dl slagroom
80 g fijne kristalsuiker (en wat extra voor het karameliseren)
1 vanillestokje

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor tot 140 C.
Schenk de slagroom in een steelpan. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met je mes de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en de twee helften van het vanillestokje in de slagroom en breng dit aan de kook.
Klop ondertussen de eidooiers en de suiker op tot een lichtgele en romige massa in een grote kom.
Zodra de slagroom begint te koken, zet je het vuur laag en laat het nog vijf minuten zachtjes doorsudderen.
Haal het vanillestokje uit de slagroom. Schenk de hete slagroom bij de geklopte eieren, tijdens het schenken blijf je met een garde de eieren doorroeren. Blijf roeren tot de eiermassa de dikte heeft van vla. (Het is nu gewoon vla, je zou het zo kunnen eten!)
Verdeel het mengsel over zes ramequins of creme brulee bakjes, zorg ervoor dat elk bakje voor ongeveer tweederde is gevuld. Zet ze in een ovenschaal en schenk de schaal halfvol met heet water. Zet de schaal in het midden van de oven en laat dit 30 minuten bakken of totdat de vla gestold is en alleen in het midden nog een beetje wiebelt. Laat de creme brulees afkoelen en zet ze nog minimaal een uur in de koelkast.
Wanneer je ze wilt serveren als de grande finale van je diner, haal de creme brulee uit de koelkast, bestrooi ze met een dunne laag suiker en karameliseer met een creme bruleebrander. Heb je deze niet, dan kan je creme brulee ook 3 minuten onder een voorverhitte grill zetten. Laat de creme brulee nog een paar minuten staan, tot het suikerlaagje is uitgehard en serveer onmiddellijk.

Keuken: 
Franse
Personen: 
6 personen
Bereidingstijd: 
1,5 uur - 2 uur
Menugang: 
Nagerecht
Vegetarisch: 
Ja