Crispy vis met mango salade

Mango salade

Door het frituren van de vis krijg je een heerlijk knapperig velletje, terwijl de binnenkant lekker mals en zacht blijft. De mango salade, die erbij wordt geserveerd, is geen zoete mango salade. Je gebruikt hiervoor een groene mango, deze kan je bij de toko krijgen en dit is een heel andere soort mango dan die je bij de supermarkt koopt.
Gebruik voor dit recept een hele vis, dat geeft het lekkerste resultaat. Laat de visboer de vis goed schoonmaken, dan hoef jij dat niet meer te doen. Tip voor het kopen van de vis: de ogen moeten helemaal helder zijn en niet troebel, dan is de vis vers.

IngrediĆ«nten: 

1 snapper, dorade of soortgelijke vis
3 el vissaus
Zonnebloemolie of pinda olie om te frituren, ca. 1 liter

Voor de salade:
2 sjalotjes, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 citroengras, alleen de zachte binnenkant, fijngehakt
1 bosui, zeer fijngehakt
2 el koriander, zowel steel als blad, fijngehakt
1 groene mango, geschild en in fijne reepjes*
Vissaus, naar smaak
Limoensap naar smaak
Palmsuiker naar smaak
Chilipeper (fijngehakt) of chilivlokken naar smaak

* bij de toko verkrijgbaar

Bereidingswijze: 

Maak de vis goed schoon. Zorg dat al het bloed verwijderd is, was vooral goed in de buikholte en zorg dat alle schubben weg zijn. Snij de vis aan beide kanten vijf tot zes keer in tot aan de graat. Dep de vis droog met keukenpapier. Wrijf de vis goed in met de vissaus.

Maak de salade dressing door de chilipeper in de vijzel fijn te stampen. Schep over in een kom en breng op smaak met de vissaus, palmsuiker en limoensap. Proef of het de juiste balans heeft tussen zoet, zout, pittig en zuur.
Schil de mango en snij het in fijne reepjes. Meng deze in een saladekom met de sjalotjes, knoflook, citroengras, bosui en koriander.

Bereiding:
Dep de vis nogmaals goed droog met keukenpapier.
Verhit in een wok zoveel olie als je nodig hebt om de vis te kunnen frituren. Let op: vul de wok maximaal tot halverwege met de olie, anders kan het gevaarlijk worden.
Zodra de olie gaat roken, laat je de vis voorzichtig in de olie glijden en frituur je de vis tot deze goudbruin is, ongeveer vijf tot acht minuten. Als de vis niet volledig door de olie wordt bedekt, schep de olie dan voorzichtig over de vis heen.  Haal de vis dan voorzichtig uit de wok en laat de olie uitlekken.

Meng de dressing door de salade en serveer de vis met de mango salade en gestoomde jasmijnrijst.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee