Een Blini-recept

Boekweitblini's

Blini's zijn, in my humble opinion, een van de beste uitvindingen van de Russische keuken. Ze bestaan al heel erg lang en worden niet alleen in Rusland veel gegeten, maar ook in Oost-Europa. De Joden hebben de blini (ook wel blintz genoemd) meegenomen naar Amerika, waar het immens populair is. In vroegere, aristocratische tijden, werd de blini veelvuldig geserveerd tijden Russische cocktailfeestjes om kaviaar elegant te kunnen serveren. In de Joodse keuken is de blintz een traditioneel gerecht dat geserveerd wordt tijdens Chanoeka.
Nederlanders denken meestal aan een poffertje, als ze een blini voorgeschoteld krijgen. Dat is niet heel raar, ze lijken ook erg veel op elkaar! Maar een poffertje is veel luchtiger, de blini is meestal vrij dik en door de combinatie van boekweitmeel en creme fraîche, vullen ze aardig!
In dit recept zijn de blini's glutenvrij. Als je geen boekweitmeel wilt of kan gebruiken, kan je dit vervangen door tarwebloem. Boekweitmeel kan je trouwens gewoon in de supermarkt krijgen!

Ingrediënten: 

Deel 1
3.5 dl creme fraîche
140 gr boekweitbloem(gezeefd)
20 gram gist
1 tl suiker

Deel 2
1,5 dl melk
1 tl zout
2 el gesmolten boter
1 ei, gesplitst in dooieren eiwit
Boter of olie om te bakken

 

Bereidingswijze: 

Deel 1
Verwarm de creme fraîche tot het lauwwarm aanvoelt. Voeg de suiker en gisttoe. Meng het goed door elkaar.
Voeg de gezeefde bloemtoe. Laat het deeg een paar uurrusten op kamertemperatuur.

Deel 2
Verwarm de melk, voeg degesmolten boter toe. Giet het bij het deeg. Voeg de eidooier toe. Mengalles goed door elkaar.
Klop het eiwit op totzachte pieken zich beginnen te vormen en vouw dit voorzichtig doorhet deeg. Het deeg wordt nuvloeibaarder, een soort beslag.
Verhit in een pan eenflinke klont boter of olie. Schep met een eetlepel beslag in de pan,om kleine pannenkoekjes te vormen.Draai ze om wanneer er aan de bovenkant gaatjes beginnen te vormen ,ong. 40 seconden) en bak ze aan de andere kant ook nog 30 seconden.

Serveer de blini's warmmet bijv. creme fraîche en gerookte zalm, een roerei of makreelfilet. Of serveerze op de klassieke manier, met kaviaar. Je kan ook zalm offoreleitjes gebruiken.

Keuken: 
Russische
Personen: 
6 personen
Bereidingstijd: 
30 - 40 min
Menugang: 
Amuse
Vegetarisch: 
Ja