Eend en lychee salade

Eend en lychee salade

Er zijn weer verse lychees in het land, dus daar moest ik echt iets mee doen. In Thailand heb ik ooit een salade gegeten met gegrilde eend en verse lychees, echt een fantastische combinatie. De eend wordt eerst goed ingewreven met vijfkruidenpoeder en dan vervolgens gegrild en gebakken in de oven tot deze nog lekker rosé is. Mix de zoete lychee met de pittige slasoorten en dan de nog warme plakjes eend erover... Ik krijg nu alweer trek in deze salade!
Als je geen verse lychees kan vinden, kan je ook lychees uit blik gebruiken. Maar verse lychees zijn natuurlijk zoveel lekkerder!

Ingrediënten: 

300 gr eendenfilet
3 el sojasaus
1 el palmsuiker
½ tl vijfkruidenpoeder
1 el gember, zeer fijngehakt

Salade:
20 lychees, gepeld en pit eruit
3 bosuien, in fijne ringen gesneden
1 el gember, zeer fijngehakt
1 el gefrituurde knoflook
flinke hand korianderblaadjes
2 el grofgehakte pinda's
Salade mix van pittige sla soorten (ongeveer 150 gram)
Snufje sesamzaadjes

Dressing:
1 el pruimensaus
½ el palmsuiker, zeer fijngehakt
1 el donkere Chinese azijn
3 el sojasaus
Alle overgebleven vocht van het grillen van de eend

Bereidingswijze: 

Meng voor de marinade van de eend de sojasaus, palmsuiker, vijfkruidenpoeder en gember met elkaar. Snij het vel van de eend kruislings in. Wrijf de marinade in de eend. Laat minimaal een kwartier staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een grillpan op het vuur. Leg de eend met het vel naar beneden op de grillpan. Bak ongeveer drie tot vier minuten op hoog vuur, zodat het vet oplost. Draai de eend om en bak nog twee minuten aan de andere kant.
Hevel de eend over in een ovenschaal en zet deze in de oven. Bak de eend in ongeveer tien minuten medium.
Ondertussen meng je voor de salade alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes, met elkaar.
Meng de dressing en proef of het op smaak is.
Haal de eend uit de oven en laat nog vijf minuten rusten. Snij de eend in mooie dunne plakjes. Meng het opgevangen vocht met de dressing. Drapeer de eend over de salade. Giet de dressing erover en bestrooi met de sesamzaadjes.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Salade
Vegetarisch: 
Nee