Foodblogevent oktober 2011: Mijn Chinese marinade

Ingredienten Chinese marinade

Ik heb heel lang getwijfeld over mijn inzending voor het foodblogevent van oktober, die deze maand wordt gehost door Jessica van OmaMientje. De opdracht is namelijk: wat is jouw favoriete marinade?
Nu gebruik ik heel veel soorten marinades, rubs, kruidenmixen, etc. Zoals voor mijn spareribs, lekker met hoisinsaus. Of lekker met veel chili en gember voor kip. Of gember en bosui voor vis.
Twijfels, twijfels, twijfels. Uiteindelijk bedacht ik me dat er eigenlijk maar 1 marinade is die ik altijd heb gebruikt en de rest van mijn leven zal blijven gebruiken. Dat is namelijk de marinade die ik van huis uit heb meegekregen. Typisch Chinees, het is geen marinade bedoeld om als saus te dienen. Deze marinade is bedoeld als basismarinade, het geeft vlees, vis of tofu een subtiele smaak mee, versterkt de smaak van het ingredient zelf, terwijl het tegelijkertijd vlees en vis malser maakt en de minder frisse geurtjes van vlees en vis wegneemt. Omdat het een basismarinade is, kan je daarna sauzen, kruidenpasta's, sojabonenpasta's en dergelijke toevoegen naar hartelust.

IngrediĆ«nten: 

Voor ca. 200 gram vlees, vis of tofu:
1 el sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn
snufje zout
snufje suiker
snufje peper
een paar druppels sesamolie
1 el zonnebloemolie
1 volle tl maizena

Bereidingswijze: 

Snij het vlees, vis of tofu in stukjes, plakjes of reepjes. Meng alle ingrediƫnten erdoor en laat minimaal een halfuurtje staan voor verder gebruik.

Keuken: 
Chinese
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
< 10 min
Menugang: 
Sauzen
Vegetarisch: 
Ja