Franse boerenpate of Pâté de Campagne

Pâté de Campagne

De meeste mensen denken bij een pate aan een lekker stukje brood met daarop een soort smeerworst. Maar een echte pate is natuurlijk veel meer dan dat. Het is een heerlijk voorgerecht of lunch. Serveer een dikke plak pate met lekker brood, een bessengelei of compote. Maak dit gerecht de dag van te voren, zodat de smaken lekker kunnen intrekken.

Ingrediënten: 

Nodig:
terrine of cakevorm met een inhoud van 1 liter
Diepe braadslee

150g eendenborst, zonder vel
150g kipfilet, zonder vel
100g varkenshaas
100 g kippenlevers
2 grote tenen knoflook
3 el Armagnac cognac
2 el olijfolie
4 el verse tijmblaadjes en marjolein
2 el ganzenvet of boter, en extra voor het invetten van de vorm
300g dungesneden pancetta
1 kilo goede kwaliteit worst
150ml slagroom
4 el verse peterselie, fijngesneden
2 el verse dragon, fijngesneden
1 el verse tijm, fijngesneden
Zout, peper

Bereidingswijze: 

Stap 1: Maak de eendenborst, kipfilet, levers en varkenshaas schoon door alle pezen en vet weg te snijden. Hak de knoflook in een paar grove stukken en druk ze met de zijkant van je mes plat. Meng in een kom de knoflook, tijm, cognac, olie en peper door het vlees (geen zout!). Dek af en zet weg minimaal 2 uur weg in de koelkast om te marineren. Hoe langer, hoe lekkerder de pate uiteindelijk smaakt. Dit kan je ook de dag van te voren doen, zodat de smaken nog beter intrekken.

Stap 2: Haal het vlees uit de marinade en snij het vlees in stukken van ca. 1,5 centimeter. Snij de lever in kleinere blokjes. Verhit in een grote koekenpan het ganzenvet of boter en bak het vlees in 2 minuten goudbruin. Haal uit de pan, breng op smaak met wat zout en peper en laat afkoelen.

Stap 3: Vet de terrine of cakevorm goed in. Bekleed de vorm met de plakken pancetta. Zorg ervoor dat aan de zijkant de pancetta ruim overhangt, zodat je later de bovenkant van de pate ook kan bedekken.

Stap 4: Ontvel de worsten door een snee in de worst te maken en het gehakt eruit te halen. Meng in een grote kom alle fijngesneden kruiden en de slagroom goed door het gehakt. Controleer of er voldoende smaak aan het vlees zit door een klein beetje te bakken en te proeven. Voeg, indien nodig, extra kruiden, zout en peper toe. Meng het afgekoelde vlees door het gehakt. Vul de terrine met het mengsel. Druk alles goed aan. Vouw de overhangende pancetta over de bovenkant.

Stap 5: Verwarm de oven voor op 180°C. Dek de bovenkant van je terrine goed af met aluminiumfolie. Zet de terrine in een diepe braadslee en vul de braadslee met kokend water tot halverwege je terrine. Bak ongeveer 90 minuten in de oven of tot de bovenkant van de terrine stevig aanvoelt wanneer je erop drukt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Laat de pate een nacht in de koelkast staan, voordat je hem uit de terrine haalt.

Stap 6: Om te serveren, zet de terrine een paar minuten in een pan met heet water. Haal de folie eraf en haal de zijkanten los met behulp van een mes. Haal de pate nu voorzichtig los en zet hem op een mooie schaal. Serveer de pate in dikke plakken met bessengelei, lekker brood en een frisse salade.

Tips:
- De pate kun je drie dagen in de koelkast bewaren. Ook kan je de pate, mits goed ingepakt, een maand in de vriezer bewaren.
- Wanneer je het vlees kruidt, hou dan rekening met het feit dat koud eten iets meer zout en peper nodig heeft dan warm eten.

Keuken: 
Franse
Personen: 
6 personen
Bereidingstijd: 
> 2 uur
Menugang: 
Voorgerecht
Vegetarisch: 
Nee