Gekarameliseerde kip - Ga kho

Gekarameliseerde kip

In de Vietnamese keuken wordt vaak karamelsaus gebruikt in wokgerechten. Het klinkt heel raar, omdat wij het meteen associëren met een zoete kleverige saus. Vietnamese karamelsaus is echter anders, het bestaat alleen maar uit suiker en water, in tegenstelling tot onze karamel, die van suiker, boter en slagroom wordt gemaakt. De suiker wordt gesmolten in een klein beetje water en daarna laat je het net zo lang doorkoken tot het bijna, maar net niet aanbrandt. Dit levert een kleverige, bitterzoete saus op. Het wordt vaak gebruikt op de barbecue en in gerechten met de aanduiding 'Kho'. Je kunt deze karamel saus bijna oneindig bewaren in een schone glazen pot. Kijk hier voor het recept van de karamelsaus.

Ingrediënten: 

300 gram kippendij filet,  in stukjes gesneden(gebruik geen gewone kipfilet, dit droogt uit)
3 á 4 el vissaus
1 el bruine suiker
1 el rijstazijn
6 el karamelsaus
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
3 sjalotten, in plakjes gesneden
stuk gember ter grootte van je duim, fijngehakt
2 bosui, in fijne reepjes gesneden
Chilipeper, mag gedroogd of vers zijn, naar smaak
1 tl sesamzaadjes, licht geroosterd
Optioneel: 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
Peper
Olie

Bereidingswijze: 

Marineer de kip ongeveer een halfuur in de bruine suiker, rijstazijn, knoflook, gember, sjalotjes en 2 el vissaus.
Verhit de wok op hoog vuur en doe er een scheutje olie in. Leg de kip in de wok en schep 3 el karamelsaus erbij. Laat de kip een paar minuten zo liggen, zodat het gaat karameliseren. Draai de kip om en giet de rest van de karamel in de wok. Laat opnieuw een paar minuten liggen.
Als je wilt, kan je nu de paprika erbij doen. Schep een paar minuten om. Strooi de bosui erover. Breng op smaak met de overgebleven vissaus, peper en chillies. Strooi de sesamzaadjes over de kip en serveer met witte rijst.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee