Gele curry pasta

Gele curry pasta

Maak deze gele currypasta en gebruik het om maiskoekjes mee te maken, te roerbakken, gele viscurry te maken, etc. In de koelkast is het zeker twee weken houdbaar, in de vriezer een paar maanden. Vergeet dan niet om de currypasta in porties in te vriezen! Je hebt wel een stenen vijzel nodig voor dit recept, met de keukenmachine is het namelijk bijna onmogelijk om het korianderzaad en komijnzaad tot poeder te vermalen.
Tip voor het gebruik van de vijzel: Laat de stamper het werk voor je doen. Veel mensen hebben de neiging om met de stamper te gaan wrijven, dit kost heel veel kracht en energie. De stamper is zwaar, laat deze dan ook met beleid op de ingrediënten stampen/vallen
Laat de garnalenpasta eruit voor een vegetarische versie.

Ingrediënten: 

3 tl korianderzaad
1 1/2 tl komijnzaad
2 stengels citroengras
1 stuk galangal, ter grootte van een duim, fijngesneden
2 sjalotten, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 el gemalen kurkuma
2 tot 6 el gedroogde chilivlokken, naar smaak
2 tl Thaise garnalenpasta (op het potje staat 'Ka Pi')
Vissaus naar smaak
Limoensap naar smaak
4 el plantaardige olie (geen olijfolie)

Bereidingswijze: 

Stamp in een vijzel het korianderzaad en komijnzaad tot een poeder. Als je voor snel en makkelijk wilt gaan, dan kan je nu dit poeder in een keukenmachine overhevelen en samen met de rest van de ingrediënten pureren. Wil je voor de originele smaak en mondgevoel gaan, dan kan je de rest van de ingrediënten in de vijzel stampen.
Haal van de citroengras de buitenste groene lagen weg en snij het overgebleven witte deel in fijne ringetjes. Doe deze samen met de galangal in de vijzel en stamp fijn. Doe nu de knoflook en sjalotten erbij, stamp dit tot het een pasta is.
Voeg nu de kurkuma, garnalenpasta en chilivlokken en stamp dit verder tot een zo fijn mogelijke pasta.
Breng nu op smaak met de vissaus en limoensap. Hou hierbij rekening met het feit dat bij gebruik in een gerecht de currypasta wordt verdund door de overige ingrediënten, dus de currypasta mag iets te sterk van smaak zijn.
Gebruik de currypasta direct of bewaar het in een schone, luchtdicht afgesloten pot in de koelkast.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
1 persoon
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Sauzen
Vegetarisch: 
Nee