Groene thee en witte chocolade roomijs

Matcha en witte chocolade roomijs

IJs. Chocolade. Groene thee. Romig. Zoet. Moet ik nog meer zeggen? Dit ijs is het waard om een ijsmachine voor aan te schaffen. Het is zo ongelooflijk lekker en bevredigend voor je zintuigen. O, ik moet je wel waarschuwen, ik neem geen enkele verantwoordelijkheid als je al het ijs in 1 keer opeet :-)...
Je gebruikt voor dit ijs trouwens groene thee poeder, ook wel matcha poeder genaamd. Dit poeder geeft het ijs de sterke groene thee smaak en die prachtige heldergroene kleur. Je kan dit ijs ook zonder ijsmachine maken, maar dan moet je elk halfuur het ijs uit de vriezer halen om met een vork of garde door te roeren, zodat het ijs romig blijft en geen kristallen gaat vormen.

IngrediĆ«nten: 

Voor ong. 1 liter:
350 ml slagroom
350 ml volle melk
100 gram witte suiker
snufje fijn zout
4 grote eieren, alleen de dooiers
250 gram witte chocolade, fijngehakt
2 el groene thee poeder (Alternatieve benaming: matcha)

Bereidingswijze: 

Verhit al roerend in een steelpan de slagroom, melk, suiker en zout op een laag vuur. Tip: je kan meer of minder suiker toevoegen dan de opgegeven 100 gram, al naar gelang hoe zoet je je ijs wilt. Hou wel in gedachten dat in deze fase de room veel zoeter smaakt dan wanneer je het ingevroren hebt.
Klop de eidooiers los in een grote kom of schaal. Giet nu voorzichtig ongeveer 100 ml van de hete slagroom bij de eieren, terwijl je de eieren blijft kloppen.  Dit zorgt ervoor dat eieren op temperatuur komen en niet gaan koken. Giet nu de eieren bij de rest van het mengsel.
Zet de steelpan terug op het lage vuur, blijf zachtjes roeren tot het roommengsel dik genoeg is om de achterkant van een bolle lepel te bedekken. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Giet de room door een zeef, bedekt met een kaasdoek.
Smelt de chocolade au-bain marie of in de magnetron (let op: verhit op een lage stand en roer de chocolade elke 30 seconden om). Voeg het groene thee poeder aan de chocolade toe en roer dit met een garde door elkaar. Giet dit bij de room en meng goed door elkaar. Laat het afkoelen en vries het in volgens de instructies van de ijsmachine.

Keuken: 
Japanse
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Nagerecht
Vegetarisch: 
Ja