Groenten bhaji's

Groenten bhaji

Een lekkere snack, voorafje of een borrelhapje. Dit is makkelijk te maken en 1 van de bekendste streetfood uit India. Als je op bezoek bent bij mensen met een Indiase achtergrond, is er een hele grote kans dat je dit voorgezet krijgt. Kikkererwtenmeel en rijstmeel kan je bij de toko krijgen. Het eerste zorgt voor de smaak en de rijstmeel zorgt voor een extra knapperige structuur.
O ja, ik weet dat de bhaji's op de foto hiernaast erg geel zijn, dat komt omdat ik iets teveel kurkuma in heb gedaan... :-)

Ingrediënten: 

Beslag:
150 gram kikkererwtenmeel
2 el rijstmeel
1 citroengras, zeer fijngehakt
3 plakjes gember, zeer fijngehakt
4 volle el fijngehakte koriander
½ rode chilipeper, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 volle tl curry poeder
½ tl kurkuma
zout en peper naar smaak
75 ml water

¼ bloemkool
1 courgette
1/2 ui

Olie om de bhaji's in te bakken, ong. een liter

Bereidingswijze: 

Meng het kikkererwtenmeel, rijstmeel en water door elkaar in een mengkom met een garde. Het beslag moet de dikte hebben van ongeslagen slagroom.
Meng nu alle overige ingrediënten voor het beslag erdoor. Proef of het op smaak is. Laat even rusten.

Snij alle groenten: de bloemkool in kleine roosjes, de courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en de ui in ringen.

Verhit in een wok of een pan voldoende olie om de groenten ruim onder te kunnen zetten.  
Doe de groenten bij het beslag en zorg ervoor dat alles goed bedekt is door het beslag. Controleer of de olie heet genoeg is door een druppel van het beslag er in te doen. Als het gaat sissen, dan is de temperatuur goed. Bak nu telkens een paar stukjes groenten goudbruin in de olie, doe er niet teveel in, anders daalt de temperatuur van de olie teveel en zullen de groenten de olie opzuigen i.p.v. te frituren. Draai ze na 30 tot 45 seconden een keer voorzichtig om. Het is klaar als beide zijden goudbruin zijn.

Keuken: 
Indiase
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Borrelhapjes
Vegetarisch: 
Ja