Hoe kook ik perfecte rijst? Sushirijst

Sushi

Het geheim van fantastische sushi? Perfect gekookte sushirijst. Als dit niet goed is, dan is er geen redden meer aan. Hieronder de tips en trucs hoe je dit moet doen. Het wassen van de rijst kost veel tijd, maar is wel essentieel in het proces. Sushirijst heeft namelijk ontzettend veel zetmeel en als je dit niet eraf wast, dan krijg je een soort rijstepap. Niet echt geschikt om sushi mee te maken, toch?
Wat Dashi bouillon is? Dat is bouillon getrokken van een zeewier soort (kombu) en bonito vlokken (gedroogde vis). In heel veel andere sushirijst recepten wordt dit eruit gelaten, maar als je het eruit laat, is het geen sushirijst meer, maar gewone rijst. Bovendien zorgt de Dashi ervoor dat je sushi van 'Goh, lekker zeg' opgewaardeerd wordt naar 'O my god, dit is echt de beste sushi ooit'.
De dashi bouillon kan je ook zelf maken, zie voor het recept hier. Maar je kunt in de toko ook gewoon zakjes kant en klare dashi bouillonpoeder halen, dit is net zo lekker en wel zo gemakkelijk. De sushi azijn is ook in de toko verkrijgbaar, let er op het etiket staat dat het sushi bestemd is. Het is minder zuur dan de normale rijstazijn.

Ingrediënten: 

2 koppen sushi rijst (240 ml inhoud per kop)
2¼ kop water vermengd met een 8 grams zakje dashi bouillon poeder
½kop sushi azijn (Awase-zu)

 

Bereidingswijze: 

Wassen
Was de rijst in een grote kom pan gevuld met koud water. Roer de rijst goed door met je hand. Giet het troebele water weg. Herhaal dit eenmaal.
Vul nu de kom met een kleine hoeveelheid water, de rijst moet ongeveer een centimeter onderstaan. Masseer nu zachtjes en voorzichtig de rijst tussen je handen, pas op dat je de rijst niet kapotmaakt. Rijst is wel hard, maar ook erg bros. Het water wordt nu geleidelijk melkwit. Giet dit water weg. Was de rijst nog meerdere keren met vers koud water tot het water helder is. Giet de rijst door een zeef om al het water kwijt te raken. Laat de rijst 30 minuten uitdruipen in de zeef.

Koken
Als je een rijstkoker hebt, gebruik deze dan zoals je gewoonlijk doet. Giet de rijst erin, samen met de aangegeven hoeveelheid bouillon. Zet hem aan en wacht tot de rijst gekookt is.
Als je een pan gebruikt, neem dan een pan met een dikke bodem en glazen deksel (dit is om ervoor te zorgen dat je het deksel niet hoeft op te tillen om de rijst te checken. Je verliest dan stoom en de rijst kan dan niet goed garen).
Doe de rijst in de pan samen de bouillon. Breng het aan de kook op een medium vuur. Tip: gebruik een medium kookpit. Zodra het water kookt, draai je het vuur op de hoogste stand en laat het 1 minuut doorkoken.Draai het vuur terug naar medium-laag en laat 3 minuten zachtjes koken.
Draai nu het vuur naar de laagste stand, als het kan, gebruik een sudderplaatje en laat nog ongeveer 10 tot 15 minuten staan tot al het water is opgezogen.
Zet het vuur uit. Til de deksel van de pan en drapeer een theedoek over de pan en laat de rijst 10- 15 minuten rusten. Dit is een belangrijke stap in het bereiken van de perfecte sushi rijst.

Op smaak brengen
Schep de nog warme rijst over in een grote ondiepe houten of plastic schaal, hoe breder de schaal hoe beter. Dit zorgt er namelijk voor dat de rijst snel zijn warmte verliest. Giet de sushi azijn over de achterkant van een lepel over de rijst. Je zal zien dat de rijst nu een mooie glans gaat krijgen.
Nu ga je de rijst zo snel mogelijk afkoelen tot de rijst alleen nog maar warm is:
Dit doe je door afwisselend 1) de rijst voorzichtig om te vouwen (net alsof je geklopt eiwit door beslag vouwt) en 2) met een waaier of een stuk karton te wapperen.
Tip: Let er op dat je de rijst echt vouwt, je wilt namelijk dat de rijstkorrels heel blijven en niet tot moes gestampt worden.
Tip 2: als je een föhn hebt met een koude stand, kan je deze ook gebruiken om de rijst snel mee af te koelen.
Zodra de azijn goed verdeeld is over de rijst en de ergste warmte eraf is, spreid de rijst dan zoveel mogelijk uit over de zijkanten van de schaal en laat het verder afkoelen tot kamertemperatuur.

Dek de rijst af met een vochtige theedoek, als je het niet onmiddellijk gebruikt, om te voorkomen dat de rijst uitdroogt en harde randjes krijgt.

Tip: Mocht je sushi willen maken voor een feest, maak dan de rijst een paar uur van te voren klaar, bijvoorbeeld in de ochtend. Zodra deze is afgekoeld, kan je deze afgedekt met een vochtige doek laten staan op de tafel. Maak de sushi ongeveer een uur voordat je gasten komen. Je sushi zal dan perfect op temperatuur zijn, wanneer je dit serveert aan je gasten.

Keuken: 
Japanse
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
30 - 40 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Ja