Kip en kousenband in oestersaus

Kip met kousenband in oestersaus

Opnieuw een klassieker: kip met kousenband in oestersaus. Oestersaus is een van mijn favoriete sauzen, het smaakt heerlijk en past bijna overal bij. Mocht je je afvragen of oestersaus écht van oesters is gemaakt, het antwoord is ja. Er zijn heel wat oesters nodig om een liter oestersaus te maken! De uitvinder van deze saus, een visser, ontdekte de saus helemaal per toeval. Het verhaal gaat dat hij een stalletje had bij de haven waar hij oestersoep verkocht. Op een dag vergat hij door de drukte dat er nog een pan soep op stond. Na een paar uur rook hij een hele sterke geur die van het fornuis afkwam. Op dat moment herinnerde hij zich de pan soep. Deze bleek ondertussen ingekookt te zijn tot een donkere stroperige saus en rook niet alleen heerlijk, maar smaakte ook geweldig! Misschien moeten we vaker pannen op het fornuis vergeten :).

Ingrediënten: 

200 gram kipfilet, in reepjes gesneden
400 gram kousenband, in stukken gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1/2 Spaanse peper, fijngesneden
1 cm gember, fijngesneden
3 el oestersaus
5 tl maizena
2 tl sojasaus
olie
zout, peper naar smaak

Bereidingswijze: 

Marineer de kip in zout, peper, 2 tl sojasaus, 2 tl maizena en een scheutje olie. Meng goed door elkaar en laat even staan. Dit kan ook de avond van te voren. Hoe langer de marinade tijd, hoe lekkerder de kip.
Verhit in de wok een scheut olie op hoog vuur. Doe de gember, Spaanse peper en knoflook in de wok. Blijf op hoog vuur roerbakken.
Doe de kip erbij en laat even liggen, zodat je een mooi bruin laagje op de kip krijgt.
Schep de kip even om en doe dan de kousenband erbij. Schep nog een paar minuten om. Doe de oestersaus in de wok.
Giet nu een klein kopje water in de wok en dek af met een deksel. Dit zorgt ervoor dat de kousenband goed gaar wordt. Na een paar minuten kan je even proeven of je de kousenband gaar genoeg vind. Zo niet, giet dan evt. nog wat extra water erbij en laat nog even stoomkoken.
Breng op smaak met zout en peper. Meng de rest van de maizena met wat koud water tot een waterig papje en giet dit in de wok. Schep alles nog een paar keer goed om. Serveer met wat rijst of noodles.

Keuken: 
Chinese
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee