Kip Teriyaki met noodles in sojasaus

Kip Teriyaki met noodles in sojasaus

Kip teriyaki is een van de bekendste en populairste gerechten uit de Japanse keuken. De teri verwijst naar de gelakte saus die zo prachtig glanst op de kip en yaki betekent gegrild. En wat maakt een teriyaki saus teriyaki? Simpel: gelijke delen honing, mirin, sake en sojasaus. Je kunt ook in de supermarkt kant en klare saus halen, maar zelfgemaakte is toch lekkerder!
Als je wilt, kun je de kip teriyaki op de barbecue grillen, zoals het hoort. Maar hier combineer ik het met noodles in sojasaus. Klassiek is natuurlijk door het met witte rijst te serveren.

IngrediĆ«nten: 

Kip Teriyaki:
500 gr kippendijfilet of kip medaillons
Teriyaki saus*
Bamboestokjes
Kwast

Noodles in sojasaus:
Spaghetti voor vier personen
3 el donkere sojasaus
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 cm gember, in fijne reepjes gesneden
1 spaanse peper, fijngesneden
2 sjalotjes, in reepjes gesneden
2 stronkjes paksoy, in stukken gesneden
Zout, peper
Pinda olie

Voor de saus:
2 el sojasaus
2 el mirin
2 el milde honing (bijv. bloemenhoning)
2 el sake

Bereidingswijze: 

Meng alle ingrediƫnten voor de saus in een steelpan. Breng deze op een zacht vuur aan de kook. Laat dit koken tot de saus een mooie glans krijgt en een tikje ingedikt is. Laat afkoelen. Week de bamboestokjes in koud water.
Snij de kip in kleine stukjes en marineer dit minimaal 20 minuten in de saus. Rijg de kip op de bamboestokjes. Bewaar de saus.
Verhit een grillpan en kwast wat olie in de pan. Leg de kip teriyaki in de grillpan en grill de kip tot deze gaar is. Kwast meerdere malen de saus over de kip, zodat deze op de kip carameliseert en hem een prachtig glans geeft.
Als je kip op de barbecue gaat grillen, wees dan voorzichtig wanneer je kip met de saus inkwast.

Zet een pan water op voor de spaghetti en kook deze volgens de verpakking al dente. Giet de spaghetti af en meng er wat pinda olie door tegen het plakken. Verhit in de wok een scheut olie tot zeer heet. Doe de sjalotjes, knoflook, gember en Spaanse peper in de wok. Roerbak tot deze heerlijk ruiken en de sjalotjes transparant worden, dit duurt ongeveer een minuut. Doe nu de paksoy in de wok en roerbak nog een minuut mee. Schep de noodles (spaghetti) in de wok en roerbak dit tot de noodles heet zijn. Breng op smaak met de sojasaus, zout en peper.

Keuken: 
Japanse
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
30 - 40 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee