Larb gai - Thaise salade

Thaise kip salade

Ik weet het, ik weet het, ik blijf bij elke salade zeggen dat hij superlekker is en mijn favoriet is. Ik kan gewoon niet kiezen!
Larb Gai is een Thaise salade, helemaal niet moeilijk om te maken en erg leuk om op tafel te zetten. Iedereen kan gewoon hun eigen saladepakketje maken. Ik geef je twee versies van deze salade. De klassieker is met fijngehakte kip, hiermee bedoel ik trouwens geen kipgehakt, gewoon kip dat je met je mes in kleine stukjes heb gesneden en dan nog een beetje hebt gehakt. Het vegetarische alternatief is met paddenstoelen, deze zuigen zo lekker alle smaakjes op, het is bijna nog beter dan de klassieke versie. Let er wel op dat je dat je het teveel aan paddenstoelenvocht kwijtraakt, want anders wordt het een hele natte salade!

IngrediĆ«nten: 

2 kipdij filets, fijngehakt tot grove korrels
OF
400 gram paddenstoelenmix, bij voorkeur stevige paddenstoelen soorten, in kleine blokjes gesneden
(en heel klein beetje olie om te bakken)

2 el geroosterde rijstpoeder
Chilivlokken naar smaak (ca. 1 el) en/of wat verse chilipeper
Vissaus naar smaak (ca. 4 el) of vervang door sojasaus voor een vegetarische versie
Sap van 1 tot 2 limoenen, naar smaak
2 sjalotten of 1 rode ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
Een flinke hand koriander, fijngehakt
2 bosui, fijngehakt
Optioneel: wat munt
Sla blaadjes
Fijne blokjes komkommer
Optioneel: fijngehakte pinda's

Bereidingswijze: 

Maak de rijstpoeder: Verhit een wok op hoog vuur. Zodra deze heet is, doe je er een handje rauwe rijst in (zonder olie!) en ga je de rijst onder voortdurend roeren toasten. Wanneer de rijst bruin is (ca. 3 min), haal je deze eruit. Laat het iets afkoelen voordat je de rijst in de vijzel tot poeder stampt.

Als je kip gebruikt:
Verhit de wok of een koekenpan op een medium vuur. Giet een klein beetje warm water in de pan en doe de kip erbij. Kook de kip onder voortdurend roeren gaar, ca. 2 min.

Als je paddenstoelen gebruikt:
Verhit de wok of een koekenpan op hoog vuur. Giet hier een klein beetje olie in. Doe de paddenstoelen erbij, roerbak op hoog vuur tot ze gaar zijn en een mooie bruine kleur. Giet de paddenstoelen in een vergiet, zodat je het teveel aan vocht kwijtraakt. Druk de paddenstoelen echt goed uit, want je gaat er namelijk weer heel veel vocht aan toevoegen in de vorm van limoensap en vissaus/sojasaus.

Terwijl de kip of de paddenstoelen nog gloeiendheet zijn, meng de chilivlokken, verse chilipeper, rijstpoeder, vissaus/sojasaus, limoensap, sjalotten en knoflook er goed doorheen. Proef of het op smaak is. Zodra het afgekoeld is naar lauwwarm, meng je de koriander, bosui en munt door.
Serveer met de losgemaakte sla ernaast:
Schep wat kip of paddenstoelen met wat komkommer in een slablaadje. En serveer eventueel met wat pinda's erover gestrooid.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Salade
Vegetarisch: 
Ja