Massaman curry

Massaman curry

Van de week keek ik naar Masterchef Australia, leuk programma, veel interessanter dan de Nederlandse versie om een of andere reden. In deze aflevering moesten twee kandidaten een "cook off" doen en de opdracht bestond uit het corrigeren van een gerecht, namelijk een massaman curry. Deze was al gemaakt, maar heel slecht: er zat geen smaak aan, er ontbraken een heleboel ingrediënten, noem maar op. En toen dacht ik, he, ik heb toch zelf ook een super recept voor massaman? Hup, gauw weer eens maken en op mijn site zetten!
Nu is de massaman curry helemaal niet zo bekend hier in Nederland, wat erg jammer is, want het is een heerlijke curry. Het is een Thaise curry, die zwaar beïnvloed is door de Indiase keuken, dit zie je dan ook terug in het gebruik van specerijen zoals kardemom en kruidnagels. Massaman is een oud woord dat Moslim betekent, veel van de gedroogde specerijen werden namelijk door Islamitische handelaren van India naar Thailand vervoerd tijdens de hoogtijdagen van de specerijenhandel.
Maak gerust een dubbele hoeveelheid. Net zoals elk stoofgerecht is deze curry de volgende dag nog lekkerder!

Ingrediënten: 

Voor de curry pasta:
10 tot 20 gedroogde rode chillies (afhankelijk hoe pittig je de curry pasta wil)
2 tl korianderzaadjes
1 tl komijnzaad
1 tl kardemom zaad
1 tl kruidnagels
1 kaneelstokje, in stukken gebroken
4 zwarte peperkorrels

1-2 citroengras, fijngehakt
4 plakken galangal, fijngehakt
3 sjalotten, fijngehakt
6 grote tenen knoflook, fijngehakt

2 el vissaus
2 tl garnalenpasta
5 el pinda olie of zonnebloemolie

Voor de curry:
800 gr riblappen, in stukken van 3 cm
4 volle el massaman curry pasta
10 groene kardemom zaadjes
2 kaneelstokjes
3 steranijs
6 grote sjalotten, gehalveerd
800 ml kokosmelk
1 kopje water
Vissaus naar smaak, ca. 2 tot 4 el
6 vastkokende aardappels, in stukken
½ tl tamarinde pasta
2 el palmsuiker
Handje ongezouten pinda's
Scheut pinda olie of zonnebloemolie
Optioneel: handje Thaise zoete basilicum

Bereidingswijze: 

Maak de curry pasta:
Verhit de wok op medium vuur. Doe de chillies erin en rooster deze, onder voortdurend roeren, ca. 2 minuten. Haal ze uit de wok, laat iets afkoelen. Breek de steeltjes eraf en verwijder evt. de zaadlijsten. Vermaal de chillies tot fijne vlokken.

In dezelfde wok, nog steeds op medium vuur, doe je de gedroogde specerijen: korianderzaad, komijnzaad, kardemom zaad, kruidnagels en het kaneelstokje. Rooster onder voortdurend schudden de specerijen een paar seconden tot ze iets donkerder worden en heerlijk beginnen te ruiken.  Haal ze uit de wok en laat ze iets afkoelen.
Vijzel de specerijen en de zwarte peperkorrels tot een fijn poeder.

Vijzel de galangal en citroengras tot een pasta.

Giet nu in de wok de olie en verhit deze. Doe de sjalotten en knoflook erbij en roerbak op medium tot laag vuur tot ze goudbruin zijn, ca. 10 minuten. Doe dan de garnalenpasta erbij en roerbak tot deze heerlijk begint te ruiken en 'smelt' in de olie. Doe het specerijenpoeder erbij en roer goed om.
Haal uit de wok en meng met behulp van een vijzel of een foodprocessor alle overige ingrediënten er door tot het een gladde pasta is.

Voor de curry:
Marineer het vlees in 1 el van de currypasta en een scheutje olie.
Verhit in een braadpan de rest van de olie. Bak de kardemom, kaneel en steranijs een halve minuut tot ze lekker gaan geuren. Doe de sjalotten erbij en bak tot deze goudbruin zijn.
Doe het vlees erbij en roer goed om met de specerijen. Zodra het vlees aan alle kanten een mooi bruin kleurtje heeft gekregen, giet je de helft van de kokosmelk, de vissaus en net zoveel water erbij tot al het vlees net onder staat. Roer goed om en breng je het aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur naar de laagste stand en laat je het vlees, met de deksel op de pan, 1 ½ uur zachtjes sudderen.

Doe de aardappel, de rest van de kokosmelk, pinda's en de helft van de Thaise basilicum erbij. Breng aan de kook en laat het vervolgens op een medium vuur zachtjes koken, zodat de aardappels gaar worden.
Proef of het op smaak is, voeg evt. extra vissaus toe. Roer de suiker erdoor.
Zodra de aardappels gaar zijn, doe je het vuur uit. Roer de tamarinde en de rest van de basilicum door de massaman curry.
Serveer met witte rijst.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
1,5 uur - 2 uur
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee