Minestrone

Italiaanse groentensoep

Het is weliswaar voorjaar, maar er zijn nog niet zo heel veel verse voorjaarsgroenten te vinden op het moment. Over een maand liggen de markten en winkels vol met heerlijke verse knapperige voorjaarsgroenten. Tot dat moment moeten we maar een beetje vals spelen. Hieronder een recept voor een heerlijk gevulde minestrone soep. Tegenwoordig heeft de gemiddelde mens veel te weinig tijd om zelf soep te trekken van kruiden, groenten en een stuk schenkel, dus gebruik voor de bouillon gerust een goede kwaliteit bouillonblokjes :-).
Het fijne van minestrone is natuurlijk dat je oneindig veel variaties hebt. Doe er pasta bij i.p.v. aardappels. Of voeg uitgebakken pancetta aan de soep toe voor een lekkere bite. Varieer met de groenten, de enige voorwaarde is dat de groenten een beetje stevig moeten zijn, denk aan bleekselderij, kool of paprika's.

IngrediĆ«nten: 

1,5 liter water
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 uien, fijngesneden
1 of 2 bouillonblokjes, afhankelijk van de hoeveelheid water
1 blik witte reuze bonen
1 winterpeen of bosje bospenen, geschild en in blokjes of plakjes gesneden
Handje sperziebonen, in stukjes gesneden
1 blik tomaten uit blik
3 vastkokende aardappels, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes of plakjes gesneden
1 flinke hand doperwten (uit de diepvries is prima)
Wat (verse) fijngesneden kruiden naar smaak, bijv. tijm, platte peterselie, rozemarijn, oregano, salie
Olijfolie
Zout en peper
Optioneel: gehaktballetjes

Bereidingswijze: 

Verhit in een soeppan een flinke scheut olijfolie. Doe hier de uien en knoflook bij en laat op een medium vuur glazig worden.
Voeg de wortels en sperziebonen toe en laat deze onder af en toe roeren iets zachter worden (=smoren). Na ongeveer tien minuten voeg je de tomaten toe.
Giet 1.5 liter in de pan, voeg de bouillon blokjes en aardappels toe en breng aan de kook.
Laat dit een kwartier zachtjes pruttelen.
Doe nu de overige ingrediƫnten in de pan en breng aan de kook. Laat nog tien minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.

Je kan hier rustig een paar dagen van eten of een heleboel mensen te eten geven ;-).

Keuken: 
Italiaanse
Personen: 
6 personen
Bereidingstijd: 
50 - 60 min
Menugang: 
Soepen
Vegetarisch: 
Ja