Nam Prik Pao - Thaise geroosterde chilisaus

Thaise geroosterde chilisaus

Heb je al eens gehoord over de chilisaus die een paar jaar geleden een panische reactie veroorzaakte in London, omdat men dacht dat ze werden aangevallen met chemische gassen? Een Thais restaurant was bezig om Nam Prik Pao te maken en de kok was de chilipepers aan het roosteren. Mensen roken de doordringende geur en belden de politie en brandweer. De Thai in het restaurant wisten van niks tot de politie kwam binnenvallen. Ik vond dit verhaal ergens heel grappig. Hele straten worden afgezet, politie en brandweer rukt uit en dan blijkt het gewoon iemand te zijn die chilisaus aan het maken is.
Nam Prik Pao geeft wel de essentie in de Thaise gerechten, het is een chilisaus die maanden houdbaar is in de koelkast. Maak hem dus een keer en gebruik het in Thaise roerbakgerechten, pep je Tom yum soep op door er een theelepel Nam Prik Pao in te doen, gebruik hem als dipsaus voor hapjes. In tegenstelling wat je leest op internet, hoor Nam Prik Pao niet vurig heet te zijn. De smaak moet zuur, zoet en zoutig smaken, met een pittige, kruidige en rokerige nasmaak.

Ingrediënten: 

150 gram gedroogde hele chilipepers
200 gram knoflook
300 gram sjalotjes
350- 450 ml olie (pinda, sla, zonnebloem of sojaolie)
4 el Thaise garnalenpasta (Ka Pi)
200 gram Thaise palmsuiker (als je alleen Indonesische kan krijgen, vervang dan de helft van de palmsuiker door gewone suiker)
160 ml tamarindepulp of pasta
6 á 8 el vissaus
100 ml water

Bereidingswijze: 

Verhit de wok over een medium vlam. Zet je afzuigkap aan op de hoogste stand, doe ramen open en als je een dichte keuken heb, deur dicht! Want het gaat roken en ontzettend op je keel slaan, je bent gewaarschuwd.
Doe de chilipepers in de wok en blijf op hoog tempo roerbakken tot de chilipepers beginnen te roken en hier en daar lichtjes gaan aanbranden. Haal het uit de wok en laat even afkoelen.
Pel de knoflook en sjalotjes en snij ze in dunne plakjes. Hou ze apart van elkaar. Verhit in de wok 250 ml olie tot deze begint te walmen en doe de helft van de knoflookplakjes er voorzichtig in en frituur deze tot ze licht goudbruin zijn. Gebruik een schuimspaan om de knoflook uit de wok te halen. Laat het uitdruipen op een stuk keukenpapier. Frituur nu de andere helft.
Frituur nu de sjalotten in delen tot ze licht goudbruin zijn, schep ze voorzichtig om. Haal de sjalotten uit de wok en laat deze ook uitdruipen op een stuk keukenpapier. Laat de olie in de wok en draai het vuur uit.
De chilipepers zouden nu genoeg afgekoeld moeten zijn om ze vast te kunnen pakken. Snij het kroontje weg en snij elke peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en gooi deze weg. Doe nu de chilipepers in een keukenmachine om ze tot poeder te vermalen. Zet het poeder apart.
Doe nu de knoflook en de sjalotten in de keukenmachine en laat deze in fijne stukjes hakken. Zet apart.
Hak de palmsuiker in kleine stukjes en zet apart.

Als je kant en klare tamarindepasta hebt, dan kan je deze stap overslaan. Heb je echter tamarindepulp gekocht, dan moet je het kleverige goedje een paar minuten in een beetje heet water weken. Kneed de tamarinde, zodat er zoveel mogelijk sap vrijkomt. Giet het nu door een zeefje in een kommetje, dit dikke sap is de pulp. Wat in het zeefje achterblijft, zijn de vezels, deze kan je weggooien.

Verhit de olie in de wok over een medium vlam. Vorm de garnalenpasta tot een platte schijf en laat deze in de olie glijden. Bak tot de garnalenpasta heerlijk begint te ruiken, dit duurt ongeveer anderhalve minuut. Doe nu vijf á zes eetlepels van de chilipoeder in de wok, samen met de knoflook en de sjalotten. Doe ook ca. driekwart van de palmsuiker, vissaus en tamarindepulp in de wok. Giet het water erbij. Breng aan de kook. Roer goed en proef of de saus de balans heeft tussen zuur, zoet, zout en pittig. Breng evt. verder op smaak met de rest van de ingrediënten. Draai het vuur laag en laat de chilipasta iets inkoken.
Giet de Nam Prik Pao over in een schoon glazen potje en gebruik het voor je Thaise gerechten of als je het lekker vindt, als saus voor je tosti :).

Keuken: 
Thaise
Personen: 
1 persoon
Bereidingstijd: 
1 - 1,5 uur
Menugang: 
Sauzen
Vegetarisch: 
Nee