Paddenstoelen tapenade

Paddenstoelen tapenade

Het wordt weer tijd voor paddenstoelen, want de herfst is weer in het land. Een heerlijke zelfgemaakte paddenstoelen tapenade voor bij de borrel of als lekker hapje bij een glas wijn 's avonds of in het weekend. Dit recept levert voldoende op een flinke pot te vullen met tapenade. Giet er wat olijfolie bovenop en je kunt deze tapenade tot twee weken in de koelkast bewaren.

IngrediĆ«nten: 

500 gram gemengde paddenstoelen, in grove stukken gehakt: (kastanje)champignons, portobello's, shiitake's, oesterzwammen, etc.
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 sjalotjes, versnipperd
6 ansjovisfilets, fijngehakt
3 el kleine kappertjes
Spaanse peper, naar smaak, zaadlijsten verwijderd
Een flinke scheut droge sherry
Een klein scheutje balsamico azijn
Kruiden, fijngehakt, bijv: basilicum, oregano, rozemarijn, venkelzaad, komijnzaad, tijm, paprikapoeder
Olijfolie
Zout, peper

Bereidingswijze: 

Verhit in een wok of hapjespan de olijfolie. Bak op een zacht vuur de sjalotten, knoflook, Spaanse peper, ansjovis en kappertjes tot het goudbruin kleurt. Doe nu de paddenstoelen erbij en schep een paar minuten om. Doe nu de kruiden en de sherry bij de paddenstoelen en breng aan de kook, terwijl je het omschept.  Draai het vuur naar de laagste stand en laat een kwartier sudderen.
Breng de paddenstoelen op smaak met de azijn, zout en peper. Schep alles nu over in een keukenmachine, giet er een scheut olijfolie bij en hak het paddestoelenmengsel tot een groffe puree. Serveer de tapenade met brood of crackers.

Keuken: 
Italiaanse
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Borrelhapjes
Vegetarisch: 
Ja