Papa's Cantonese stoofpot

Chinese stoofpot

Het is weer bijna winter en dan krijg ik altijd weer zin in mijn vader's Cantonese stoofpot. Nou is stoofpot nou niet iets waar men als eerste aan denkt bij de Cantonese keuken, maar zodra de winter in het land is, worden de claypots (kleipotten) weer tevoorschijn gehaald. Chinezen geloven namelijk dat eten, dat is gemaakt in een claypot, verwarmend werkt voor je lijf. Ook al daalt de gemiddelde winterse temperatuur in Zuid-China meestal niet onder de 18 graden, toch is het blijkbaar nodig om iets verwarmends te eten :-).
De smaken in dit recept zijn typisch Chinees en vind je hier in Nederland dan eigenlijk ook alleen in de diverse Chinatowns. De genoemde ingrediënten zoals de red bean curd, sojabonensaus en rocksugar zal je daarom ook echt in een toko moeten halen. Ik heb wat linkjes toegevoegd naar Tokowijzer, zodat je weet waarnaar je moet zoeken. Het is echt de moeite waard om de ingrediënten te halen en dit gerecht te maken. Het is qua smaak heel anders dan Westerse stoofpotten, maar het is verslavend lekker!
Nog een paar tips:
De red bean curd is een variatie op de gefermenteerde tofu die op Tokowijzer staat. Tijdens het fermentatieproces wordt er een rode schimmel aan de tofu toegevoegd waardoor er een heel andere smaak en geur ontstaat. Let dus op dat je daadwerkelijk RED bean curd haalt, dit staat ook op het etiket.
De sojabonensaus is er in twee variaties, een grove en een gladde versie. In de grove versie zitten hele sojaboontjes en levert in de stoofpot net een andere smaak op. Pak de juiste versie mee.

Ingrediënten: 

1 kilo riblappen
500 gram rettich (ook wel daikon genoemd)
2 stuks steranijs
3 grote tenen knoflook, fijngehakt
stuk gember ter grootte van je duim, fijngehakt
Rocksugar ter grootte van je duim (evt. te vervangen door lichte kandijsuiker)
Red bean curd, ong. 2 el (bijv. van het merk Koon Yick Wah Kee Foods)
Grove sojabonensaus, ong. 1 el
1 á 2 el sojasaus
Scheut Shaoxing rijstwijn
Zout en peper naar smaakt
Scheut olie (geen olijfolie)

Bereidingswijze: 

Snij de riblappen in stukken van ongeveer twee bij twee centimeter. Marineer het vlees in zout, peper, sojasaus en rijstwijn. Snij de rettich in hetzelfde formaat en zet apart.
Verhit in een braadpan een scheut olie. Voeg hier de knoflook, gember en steranijs toe en verhit dit zachtjes een paar minuten in de olie tot ze lekker gaan geuren. Doe nu het vlees in de pan en bak dit gedurende een paar minuten op hoog vuur zodat het vlees mooi bruin kleurt. Doe de stukken rettich in de pan. Breng de stoofpot op smaak door rocksugar, de red bean curd en de grove sojabonensaus toe te voegen. Schep alles goed om. Giet nu zoveel water in de pan tot alles onder staat en breng aan de kook. Laat de stoofpot vervolgens drie kwartier tot een uur op een heel zacht vuurtje sudderen. Breng de stoofpot op smaak met zout en peper.
Serveertips: met noodles of rijstvermicelli in een lichte bouillon. Of serveer met witte rijst en wat roergebakken paksoi.

Keuken: 
Chinese
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
1 - 1,5 uur
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee