Salt & Pepper garnalen

Zout en peper garnalen

Dit is een hele lekkere manier om garnalen te bereiden. Lekkere pittige garnalen, die je met je vingers aan tafel pelt, waarna je lekker alle smaakjes van de vingers af kunt likken. Ook ideaal voor een diner voor twee, lik elkaars vingers af ;-).

Ingrediënten: 

Een kilo garnalen, in de schil en met kop
4 sjalotten, in plakjes gesneden
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 chili pepers, fijngehakt (optioneel: haal de zaadjes eruit als je het minder pittig wilt)
1 bosui, in schuine ringen gesneden
Zonnebloemolie
'Salt&Pepper” kruidenzout

'Salt&Pepper” kruidenzout:
2 el zout
2 tot 4 tl Szechuan peperkorrels, fijngestampt (de hoeveelheid peper en vijfkruidenpoeder is afhankelijk hoe sterk je het kruidenzout wilt)
2 tot 5 tl vijfkruiden poeder

 

Bereidingswijze: 

Verhit in een steelpan het zout tot deze heet is. Voeg de fijngestampte Szechuan peperkorrels toe en haal van het vuur af. Roer goed door. Doe nu het vijfkruidenpoeder bij het warme zout en roer goed door. De geur en smaak van het poeder en peper komt nu goed los. Laat afkoelen.
Maak de garnalen schoon, haal het darmkanaal eruit. Laat kop, schil en staart eraan. Droog de garnalen en laat ze nog een kwartier in een vergiet liggen zodat ze echt goed droog worden.
Verhit de wok. Zodra deze heet is, giet je een scheut olie in de wok. Wacht tot deze rookt en doe de garnalen voorzichtig in de wok. Schep de garnalen continue om tot ze bijna helemaal roze zijn geworden. Haal ze dan onmiddellijk uit de wok en zet apart op een bord.
Hou de wok op het vuur. Als het goed is, heb je nog voldoende olie in de wok zitten.
Doe nu de chili peper en de sjalotten in de wok en roerbak dit tot de sjalotten glazig zijn geworden. Voeg nu de knoflook en het witte deel van de bosui toe. Wok dit tot je keuken heerlijk begint te ruiken naar de knoflook.
Doe nu de garnalen en het groene deel van de bosui erbij. Roerbak dit nog een minuut.
Breng op smaak met het kruidenzout (je hoeft niet alles te gebruiken, maar hou er rekening mee dat de smaak aan de buitenkant van de garnaal zit en dus veel minder heftig is)
Schep kort om en haal de garnalen uit de wok. Serveer met witte rijst.

Keuken: 
Chinese
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee