Samosa's

Samosa's met vegetarische vulling

Een lekker pittige pasteitje. Je kunt ervoor kiezen om de vulling zelf te maken, maar kant en klare filodeeg of bladerdeeg smaakt ook lekker en is een stuk makkelijker! De filodeeg gebruik je wanneer je de samosa's wilt frituren. Wil je ze echter in de oven bakken, dan is bladerdeeg een betere keuze.

IngrediĆ«nten: 

Deeg (dit levert voldoende deeg op voor 20 tot 24 samosa's)
225 gr bloem
2 tl zout
2 el olie
70 tot 90 ml warm water
Extra bloem om te bestrooien

Vulling
1 half kruimige aardappel, in hele fijne blokjes gesneden
1 wortel, in hele fijne blokjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngehakt
100 gr doperwtjes
2 tot 4 tl kerriepoeder, naar smaak
zout, peper
olie
100 ml groentebouillon
Optioneel: chili peper, fijngehakt

Bereidingswijze: 

Voor het deeg mix je de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet hier de olie en een deel van het warme water in. Kneed het deeg en giet het water in scheutjes erbij, tot je een stevig deeg hebt. Bestrooi je aanrecht met wat bloem. Haal het deeg uit de kom en kneed het deeg net zo lang tot het niet meer plakt en elastisch aanvoelt. Vorm tot een bal, bedek met folie en laat het 30 minuten op kamertemperatuur staan.

Voor de vulling verhit je een scheut olie in de pan. Voeg nu de knoflook, ui en eventueel de chilipeper toe. Bak tot de ui glazig wordt. Strooi de kerriepoeder erbij en roer goed door elkaar. Doe de rest van de groenten in de pan. Breng op smaak met zout en peper (pas op met het zout als je bouillon gebruikt waar al zout in zit).
Giet nu de bouillon in de pan, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat dit 20 tot 30 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten zacht zijn.

Maak van het deeg een smalle rol en verdeel deze rol in 12 stukken. Rol elk deel uit tot een cirkel van ongeveer 15 centimeter doorsnee en snij deze in twee stukken.
Pak nu het deeg op en maak de randen een beetje vochtig. Vorm het deeg in een soort hoorntjes vorm met behulp van je hand. Vul nu het hoorntje met een eetlepel van de vulling en verzegel het pasteitje.
Als je filodeeg gebruikt, dan snij je het deeg in een rechthoek, ter grootte van twee vierkanten en leg je de vulling in het midden van 1 vierkant. Je vouwt het deeg in een driehoeksvorm van het ene vierkant en vouw het andere vierkant hierom, zodat je een driehoek overhoudt

Bak of frituur de samosa's tot ze goudbruin zijn.

Keuken: 
Indiase
Personen: 
6 personen
Bereidingstijd: 
50 - 60 min
Menugang: 
Borrelhapjes
Vegetarisch: 
Ja