Spareribs met sinaasappel-gember-hoisin saus

Spareribs Asian style

Dit is het allerbeste recept voor spareribs die er bestaat! Je denkt waarschijnlijk nu dat het grootspraak is, maar het is echt waar. Door de extreem langzame garing van de spareribs wordt het vlees zo ongelooflijk zacht en mals dat het letterlijk van de botten afvalt. De saus is letterlijk fingerlicking good, het is kleverig, zoet en pittig en je krijgt er echt geen genoeg van. YUM!
Het is een makkelijk recept, maar het kost wel veel tijd. Gaar de spareribs in de oven. Daarna kan je de spareribs zowel in de oven als op de barbecue afmaken. O, nog een laatste waarschuwing, ze zijn zo lekker dat iedereen hoogstwaarschijnlijk een tweede portie wilt, dus maak ruim voldoende.

IngrediĆ«nten: 

1 kilo spareribs
5 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode ui, fijngesneden
1 Spaanse peper, of meer naar smaak, fijngesneden
2 cm gember, fijngehakt
2 sinaasappels, uitgeperst en optioneel wat geraspte schil
3 el hoisin saus (verkrijgbaar bij de toko)
sap van 1 limoen
Zout, peper, olie
Optioneel: scheutje mirin (verkrijgbaar bij de toko en bij de beter supermarkt)

Bereidingswijze: 

[Dit kan de dag van te voren] Maak de spareribs schoon en dep ze goed droog. Bestrooi ruim met zout en peper. Smeer de spareribs overal goed met de helft de knoflook. Laat minimaal een uur marineren, als het kan, laat de spareribs een nacht in de koelkast staan.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de spareribs in een ovenschaal en dek de schaal goed strak af met meerdere lagen aluminiumfolie. De schaal moet zo goed mogelijk verzegeld zijn. Zet de schaal minimaal drie uur in de oven, als je meer dan een kilo hebt, laat de schaal dan nog een uur langer staan. Check na drie uur of het vlees van de botten valt als je een rib oppakt. Zo niet, laat dan langer bakken.
Ondertussen kun je de saus maken. Verhit hiervoor een scheut olie in een steelpannetje. Doe de ui in de pan en bak de ui een paar minuten tot het zacht is. Doe nu de rest van de knoflook, gember en chili in het pannetje. Bak tot alles lekker begint te ruiken. Giet nu het sinaasappelsap en de hoisin saus erbij. Breng aan de kook en draai het vuur naar medium. Laat de saus indikken tot het kleverig wordt. Als je wilt, kan je de saus met een staafmixer gladmaken zodat je spareribs er mooier uitzien. Haal van het vuur af en roer het sap van de limoen er door.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de spareribs voorzichtig uit de ovenschaal en leg ze op een bakplaat. Verdeel de saus over het vlees, zorg ervoor dat alles goed bedekt is. Zet de bakplaat in de oven en laat nog een kwartier bakken. Hou het vlees wel in de gaten, want je wilt natuurlijk niet dat de saus verbrandt. Als je de spareribs liever op de barbecue afmaakt, gebruik dan een aluminium schaal om het vlees op te leggen.

Keuken: 
Aziatische
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
> 2 uur
Menugang: 
BBQ
Vegetarisch: 
Nee