Tempura met tempura dipsaus

Tempura met garnalen

We gaan verder met lekkere hapjes voor de feestdagen: Tempura. Simpel om te maken en maximaal effect op je gasten. Wat wil je nog meer? In de ingrediëntenlijst heb ik een aantal groenten genoemd, maar voel je vrij om andere soorten te gebruiken. Tomaat is zo ongeveer de enige groentensoort die niet geschikt is voor tempura, verder ben ik eigenlijk nog geen beperkingen tegengekomen.

Zorg ervoor dat je de groenten of in lange dunne repen snijdt van maximaal een centimeter breed of in plakken van een centimeter. Echt stevige en harde groenten, zoals wortels, kun je het beste raspen en dan met een lepel in het beslag laten zakken, om deze vervolgens in de olie te laten glijden. Dit zorgt ervoor dat de groenten snel gaar worden en het beslag wordt heerlijk luchtig en knapperig.

Ingrediënten: 

Tempura dipsaus:
200 ml Dashi-bouillon
2 el mirin
2 el rijstwijn
1 el sojasaus
3 el geraspte gember

Tempura beslag:
2 grote eieren
450 gram rijstebloem
250 ml ijswater

Om te frituren bijvoorbeeld:
Garnalen
Paprika
Aubergine
Wortel
Ui
Shiitake paddenstoelen
Andere soorten groenten

Plantaardige olie om te frituren, geen olijfolie

Bereidingswijze: 

Verhit in een steelpan de dashi bouillon. Wacht tot het kookt, draai het vuur dan laag. Doe de sojasaus, mirin en rijstwijn erbij en roer goed door elkaar. Doe het vuur uit. Meng de gember vlak voor het serveren door de dipsaus.

Pel de garnalen, laat het staartje eraan zitten. Spoel ze af en haal het darmkanaal eruit. Dep de garnalen droog. Maak aan de onderkant van de garnaal overdwars een paar kleine inkepingen, dit voorkomt dat de garnaal tijdens het frituren op gaat rollen.
Was de paprika en haal de zaadlijsten eruit. Dep de paprika droog. Snij de paprika in dunne repen van een centimeter breed.
Was de aubergine en dep het droog. Snij de aubergine in plakken van een centimeter dik.
Schrap de wortel schoon en rasp de wortel. Laat de geraspte wortel op een theedoek drogen en verdeel de wortel in kleine porties.
Schil de ui en snij de ui in ringen van een centimeter dik.
Veeg de shiitake schoon. Snij het steeltje iets bij tot het niet meer dan een halve centimeter uitsteekt. Snij in het hoedje van de shiitake een inkeping in de vorm van een X.

Doe in een grote kom of schaal het ijswater. Breek hier de eieren in en roer dit rustig om met een garde. Doe in 1 keer alle rijstebloem bij het eiermengsel en mix voorzichtig met de garde alle ingrediënten door elkaar. Hou op met roeren zodra alles losjes met elkaar vermengd is, er zullen klontjes achterblijven in het beslag, dit is juist de bedoeling. Als je te lang roert, wordt het beslag te zwaar en zal niet luchtig worden tijdens het frituren.
Verhit in een wok of pan de olie tot het bijna gaat roken.
Frituur de groenten nu in kleine porties, door telkens een paar stukken groenten in het beslag te dopen en in de olie te laten zakken. De geraspte wortel moet je voorzichtig met een lepel in de olie laten glijden, door het beslag zal de geraspte wortel aan elkaar blijven plakken.
De tempura is klaar zodra de groenten of garnalen boven komen drijven. Serveer onmiddellijk met de tempura dipsaus

Keuken: 
Japanse
Personen: 
6 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Borrelhapjes
Vegetarisch: 
Ja