Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Dit is 1 van mijn favoriete soepen. Zeker als je hem helemaal vers maakt door zelf de bouillon te trekken, dat geeft zo een enorme voldoening. Schrik niet van de hoeveelheid vissaus, chilipepers en limoensap die je erbij moet doen om de soep perfect op smaak te brengen. Door de kokosroom en melk worden alle smaken veel milder dan je zou denken, dus gooi dat extra chilipepertje er vooral bij!

IngrediĆ«nten: 

800 gr tot 1 kilo kippenpoten
2 liter water
Stuk galangal ter grootte van 2 duimen
Handje kaffir limoenblaadjes
4 citroengras
Chilipepers, naar smaak

300 gr stropaddestoelen, doormidden gesneden
3 sjalotten, gesnipperd
Vissaus, naar smaak
Limoensap, naar smaak
400 ml kokosmelk
200 ml kokosroom

Voor de garnering 1 of meer van onderstaande:
Fijngesneden bosui
Blaadjes koriander
Zeer fijn gesneden gember
Fijngesneden chilipepers

Bereidingswijze: 

Spoel de kip schoon. Haal het vel van de kip. Hak de kippenpoten in stukken en spoel kort af onder water om evt. botsplinters weg te spoelen.
Zet een pan met het water op. Snij de galangal in dunne plakken. Scheur de limoenblaadjes in. Snij de citroengras in stukken en kneus deze. Snij de chilipepers in grove stukken. Doe dit allemaal in de pan samen met de kip. Breng het water aan de kook en laat de soep 45 tot 60 minuten trekken op een medium vuur.
Bereid ondertussen de overige ingredienten voor.
Schep met een schuimspaan alles uit de bouillon. Hou de kip apart en laat iets afkoelen.
Doe de paddestoelen en sjalotten in de bouillon. Breng op smaak met de vissaus en limoensap. Scheur de kip van de botten af en leg het vlees in de soep. Giet de kokosmelk en room erbij. Breng zachtjes aan de kook (Pas op dat het niet gaat schiften) en proef of het voldoende op smaak is. Bestrooi met de gewenste garnering en serveer.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
6 personen
Bereidingstijd: 
1 - 1,5 uur
Menugang: 
Soepen
Vegetarisch: 
Nee