Tom yum soep

Tom yum goong

De meest populaire en bekendste soep uit Thailand? Dat moet de Tom yum goong zijn. Dit is een frisse, lichtzure heldere soep, gevuld met garnalen en paddenstoelen. Heerlijk voor de lunch of als voorafje, zoals ik bij mijn kerstdiner serveerde.
Kefir limoenblaadjes zijn de bladeren van de kefir limoenboom. De kefir is een limoensoort, maar de schil is ruw en bobbelig, niet zoals onze limoenen met hun gladde schil. Bovendien heeft het een hele bittere smaak. De vrucht wordt daarom eigenlijk nooit gebruikt. De blaadjes echter bezitten een zeer fris en limoenachtig aroma. Deze kan je in de toko in de diepvries vinden, de blaadjes zijn niet eetbaar, maar kan je heerlijk laten meetrekken in soepen en sauzen om een lekker frisse limoen geur en smaak mee te geven.
Birdseye chillies zijn een kleine en scherpe chilipepersoort. Pas daarom op met de hoeveelheid die je in de soep doet. Als je het niet kan vinden, kan je het vervangen door Spaanse pepers. Voor meer informatie over galangal, ook wel laos genoemd, verwijs ik je door naar Aziatische ingrediënten (klink op de link).

Ingrediënten: 

1 pond garnalen, ongepeld met kop
6 kefir limoenblaadjes, gekneusd en grofgehakt
3 citroengras (ook wel sereh genoemd), gekneusd en in stukken van 1 cm gehakt
4 plakken galangal
3 tot 6 birdseye chilipepers, naar smaak, in stukjes gesneden
4 sjalotten, grofgesnipperd
4 tomaten, in achten gesneden
ong. 400 gr paddenstoelen, doormidden gesneden
sap van 1 of 2 limoenen
vissaus
Voor het serveren: Nam prik pao (thaise chilisaus)
Wat fijngesneden korianderblad en bosui om over te soep te strooien voor het serveren

Bereidingswijze: 

Voorbereiding:
Pel de garnalen en bewaar de schalen en koppen. Maak de garnalen schoon door het darmkanaal te verwijderen. Vlinder de garnalen door de ruggen half in te snijden.
Tip: Als je geen bouillon trekt van de schalen en koppen, koop dan ongepelde garnalen zonder kop. Koop nooit gepelde garnalen, omdat deze heel waterig smaken door het pellen in de fabriek en het vele afspoelen. Gebruik ook géén voorgekookte garnalen voor Tom yum soep.

Bouillon:
Verhit in een pan de schalen en koppen met ongeveer een liter water. Doe de galangal, kefirblaadjes, chilipepers en citroengras erbij. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat vijf tot tien minuten zachtjes pruttelen. Zeef de bouillon en zorg ervoor dat je de garnalenkoppen en schalen goed uitknijpt om alle smaak eruit te halen.
Tip: als je geen tijd hebt om de bouillon te maken, gebruik dan een bouillon blokje en kook dit samen met de galangal, kefirblaadjes, chilipepers en citroengras. Laat dit tien minuten koken en zeef dan de ingrediënten eruit.

Soep:
Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Doe de sjalotten, tomaten en de paddenstoelen in de bouillon en breng aan de kook. Laat vijf minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met vissaus en limoensap. Breng opnieuw aan de kook. Zodra het kookt, doe je de garnalen in de soep en draai je het vuur meteen uit. Blijf nog een minuut de soep doorroeren, zodat de garnalen gaar worden.

Serveer de Tom yum soep met een extra theelepel Nam prik pao in de kom en strooi er wat koriander en bosui over.

Keuken: 
Thaise
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Soepen
Vegetarisch: 
Nee