Vietnamese fruitsalade in citroengras en gembersiroop

Fruitsalade in citroengras en gembersiroop

De lente zit in de lucht en bij de groenteboer ontdek ik steeds meer fruit. Hierbij een heerlijk recept om het fruit een extra kick te geven, lekker pittig en fris door je salade. Je weet niet wat je proeft!

IngrediĆ«nten: 

Een selectie van vers fruit, voldoende voor vier personen, zoals:
Mango
Lychees (evt. uit blik)
Ananas
Granaatappel
Sinaasappel
Papaya
Peer
Appel (kies een stevige soort)
Grapefruit
Meloen
Etc.

250 ml water
125 ml suiker
4 stengels citroengras
Een stuk gember van ca. 1 cm
Optioneel: de schil van een halve limoen of citroen (verwijder het witte deel, dit is bitter)

Bereidingswijze: 

Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook, roer af en toe om, zodat de suiker oplost.
Snij de citroengras in stukken van een centimeter en kneus deze goed. Schil de gember en snij deze in dunne plakjes.
Wanneer de suiker is opgelost, doe de gember en citroengras erbij. Als je de schil van een limoen of citroen gebruikt, doe deze erbij. Laat op medium vuur vijf tot tien minuten pruttelen. Doe het vuur uit en laat de siroop afkoelen, voordat je het verder gebruikt.
Was het fruit. Snij deze in kleine stukjes. Als je citrusvruchten gebruikt, snij de partjes eruit.
Meng al het fruit samen met de siroop en laat minimaal twee uur marineren. Dit kan je ook een dag van te voren doen, hoe langer het marineert, hoe lekkerder.
Verwijder de citroengras, gember en limoenschil voor het serveren.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
4 personen
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Nagerecht
Vegetarisch: 
Ja