Vietnamese gevulde inktvis

Vietnamese gevulde inktvis

In het kader van het is zomers en lekker weer, dus tijd voor wat lekkers, hier een recept voor gevulde inktvis. Het is een perfect borrelhapje met een heerlijk glaasje wijn, bijvoorbeeld met deze heerlijke Hongaarse rosé, zoals ik afgelopen weekend met het warme weer ontdekte, samen met wat vrienden. Nooit geweten trouwens dat Hongarije ook lekkere wijnen maakte, tja, moet echt een beetje meer opgevoed worden op dat gebied...
Het originele recept vraagt trouwens om gewoon broodkruim, maar panko kruim (uit Japan) geeft hem net wat meer crunch!

Ingrediënten: 

1 kilo kleine inktvissen
300 gram gehakt (voorkeur varkensgehakt, alternatief half om half)
5 tenen knoflook, zeer fijngehakt
2 grote sjalotten, zeer fijngehakt
Vissaus, naar smaak
Peper uit de molen, naar smaak
1 tl suiker
Olie om te bakken
1 kopje rijstebloem
2 eieren, losgeklopt
2 kopjes panko broodkruim

Bereidingswijze: 

Maak de inktvissen schoon, indien nodig: haal het 'bot' eruit en alle ingewanden. Spoel goed af onder de koude kraan en dep ze helemaal droog.
Meng in een kom het gehakt, knoflook, sjalot, vissaus, peper en suiker. Vul nu de inktvis met de vulling. LET OP: Vul de inktvis voor maximaal driekwart. Tijdens het bakken zet de vulling uit en krimpt de inktvis, als je hem te vol doet, gaat hij barsten. Indien nodig zet je de opening vast met een cocktailprikker en prik een paar gaatjes in de inktvis met de prikker.
Doe de rijstebloem, de losgeklopte eieren en het broodkruim in aparte kommen. Verhit in een wok of een hapjespan voldoende olie om de inktvis onder te zetten.
Doop de inktvisjes 1 voor 1 in de bloem, dan in het ei en dan in het broodkruim. Laat de inktvis voorzichtig in de olie zakken en bak/frituur deze gaar in een paar minuten.
Serveer onmiddellijk met zoete chili saus.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
8 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Borrelhapjes
Vegetarisch: 
Nee