Vietnamese karamelsaus

Vietnamese karamelsaus is heel makkelijk om te maken en het geeft een authentieke smaak aan je Vietnamese gerechten. Blijf wel bij de pan staan, want het kookproces luistert wel vrij nauw. Je kunt het ontzettend lang bewaren in de kast.
Bijgesloten een aantal foto's met de verschillende fasen van het kookproces van de suiker.
Karamelsaus fase 1
Stap 1: het suikermengsel kookt en begint bubbels te vormen.
Karamelsaus fase 2
Stap 2: het suikermengsel begint de kleur van thee aan te nemen.
Karamelsaus fase 3
Stap 3: de karamel heeft nu de kleur van melasse aangenomen.
Karamelsaus fase 4
Stap 4: de karamel nadat je het opgelost hebt in water.

 

IngrediĆ«nten: 

4 delen suiker op 1 deel water: 240 ml suiker op 60 ml water
Apart hiervan: nog eens 2 delen water, 120 ml water

Bereidingswijze: 

Maak de karamelsaus door 4 delen suiker en 1 deel water in een steelpan te doen. Vul de gootsteen met voldoende koud water om de onderste helft van de steelpan in het water te zetten.
Verhit het suikermengsel op een medium vuur. Na ongeveer 2 minuten zal je zien dat de suiker opgelost is en het suikermengsel transparant wordt. Er beginnen nu bubbels te vormen op het oppervlak (stap 1). Draai het vuur naar medium-laag. Blijf erbij staan.
In ongeveer tien Ć” vijftien minuten kleurt het suikermengsel van transparant naar champagne naar de kleur van thee (stap 2). Zodra je de eerst rookpluim van het suikermengsel af ziet komen, haal je de steelpan van het vuur af.
Nu ga je heel voorzichtig de pan ronddraaien, de suiker blijft namelijk doorkoken en je zal zien dat de kleur met de seconde donkerder wordt. Zodra de karamel de kleur van melasse aanneemt (stap 3), zet je de pan in het koude water in de gootsteen om het kookproces te stoppen. Giet de 120 ml water erbij en zet de pan terug op het vuur om de karamel in het water op te lossen (stap 4).
Giet de karamel over in een schone glazen pot, tijdens het afkoelen wordt de saus nog stroperiger.

Keuken: 
Vietnamese
Personen: 
1 persoon
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Sauzen
Vegetarisch: 
Ja