Wagyu biefstuk met een uien soja saus Donburi

Wagyu beef

Gisteren kwam ik toevallig deze foto tegen op de flickr photostream van Maki. Dit is een foto van dungesneden Wagyu rundvlees, die zij genomen heeft in de foodhalls van een heel bekend warenhuis in Yokohama. Je hebt vast wel eens van Wagyu rundvlees gehoord. Volgens kenners is dit het meest fantastische rundvlees wat er in de wereld bestaat. Dit komt door het vet dat heel mooi gemarmerd door het vlees loopt, waardoor het vlees extreem mals en smaakvol wordt. Op deze foto is dit heel mooi te zien. De runderen worden elke dag gemasseerd en krijgen bier te drinken. Wat een luxe leventje! Als je geen Wagyu kan krijgen, kun je natuurlijk gewoon hele goede biefstuk gebruiken. Een tip, mocht je wel Wagyu kunnen krijgen, zorg er dan voor dat het vlees niet rood , maar rosé wordt gebakken,  Wagyu is namelijk niet heel geschikt om rood gebakken te worden.
Donburi betekent trouwens 'rijstkom'. Een Donburi gerecht wordt namelijk altijd in een oversized kom geserveerd met rijst, saus, groenten en vlees of vis.

 

Ingrediënten: 

Een biefstuk (Wagyu is het beste, anders een goede biefstuk van je slager)
Een handje mizuna of een andere sla soort
Rijst, dit mag jasmijn of sushirijst* zijn
1 vel kombu, dit is gedroogd zeewier (Optioneel)*
Zout, peper

Voor de saus
Een halve ui, geraspt
1 el sojasaus
1 el mirin*
1 el suiker

*verkrijgbaar bij de supermarkt en toko

Bereidingswijze: 

Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zout en peper.
Als je kombu hebt, leg het kombu vel bovenop de rijst, voor extra smaak en kook de rijst volgens de instructies op verpakking.
Voor de saus meng je alle ingrediënten in een klein pannetje en breng op een medium vuur aan de kook, draai het vuur laag en laat nog een paar minuten koken totdat de saus ingedikt is.
Ondertussen grill of bak je de biefstuk op heel hoog vuur aan beide kanten een paar minuten tot het rosé is.
Schep de rijst in een grote kom of in een diep bord. Strooi de mizuna eroverheen. Snij de biefstuk in dunne plakken, leg deze erbovenop. Lepel de saus eroverheen. En smakelijk eten!

Keuken: 
Japanse
Personen: 
1 persoon
Bereidingstijd: 
10 - 20 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee