Yangzhou Fried Rice (nasi) (揚州炒飯)

Yangzhou fried rice (揚州炒飯)

Een lekkere manier om overgebleven rijst van de vorige dag op te maken. Dit is een klassiek gerecht uit China en er bestaan vele vormen van. Je kunt allerlei ingrediënten er in doen, denk bijvoorbeeld aan bambooshoots, shitake, kipblokjes, etc. Gebruik wel altijd rijst van de dag ervoor, deze rijst is droger en beter krokant te roerbakken.

Ingrediënten: 

3 kommen gekookte rijst (pandan rijst), koud
1 ui, fijngesneden
2 bosuien, fijngesneden
Een flinke hand erwten
Twee plakken dikke ham of een halve rookworst, gesneden in kleine stukjes
2 eieren, opgeklopt met zout en peper
Een flinke hand roze garnaaltjes
2 tl Shaoxing wijn, evt. te vervangen door droge sherry
Zout en peper
Sojasaus
Sesamolie
Pindaolie of lichte olijfolie
Optioneel: een theelepel chilipasta

Bereidingswijze: 

Verhit in een wok een scheut pindaolie op hoog vuur. Doe hier de ui bij en bak tot goudbruin. Voeg de erwten, ham en garnaaltjes toe. Bak een paar minuten op hoog vuur tot alles gloeiend heet is, breng op smaak met zout en peper. Voeg de wijn toe en evt. de chilipasta en meng alles goed door elkaar. Doe alles in een kom.
Maak de wok schoon en verhit opnieuw met een scheut pindaolie. Giet de eieren in de wok, terwijl je ondertussen de eieren goed roert. Als de eieren halfgaar zijn, schep de rijst erbij. Schep alles goed door elkaar en gebruik je roerlepel om brokken rijst uit elkaar te laten vallen. Als de rijst gloeiend heet is en alles goed elkaar is gemengd, voeg dan de eerder gebakken ingrediënten toe. Breng op smaak met zout, peper, een scheut sojasaus en een paar druppels sesamolie. Strooi de bosui over je Yangzhou fried rice heen.

Keuken: 
Chinese
Personen: 
2 personen
Bereidingstijd: 
20 - 30 min
Menugang: 
Hoofdgerecht
Vegetarisch: 
Nee